Базен у школском дворишту у Солотуши поново у функцији, 20 година био у трњу и корову 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Базен у школском дворишту у Солотуши поново у функцији, 20 година био у трњу и корову
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
14.07.2020 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - У бајинобаштанском селу Солотуша подно Таре, у дворишту школе која је

 

некада бројала до 200 ђака и радила у две смене, више се не чује школско звоно, али је захваљујући ентузијазму младих људи из овог подринског села, поново у функцију стављен базен који је деценијама био запуштен и нефункционалан.

Почетком двехиљадитих је ангажовањем људи из месне заједнице, а средствима из међународних донација на месту где је пре више од пола века већ постојао базен за купање, поново направљен нови. Временом је и школа и цео простор око ње запуштен и зарастао у траву, а сам базен је прилично оронуо.

Двориште школе и базен приликом почетка акције уређења, Фото: Дрина Инфо

Послератни учитељ Часлав Симић са супругом Вером службовао је у Солотуши и оставио неизбрисив траг. Поред базена, који је био и већи него данашњи, а у чијем прављењу су учествовали и ђаци, направљена је и мини централа која је електричном енергијом снабдевала школу и пар околних кућа. Направљен је и мали, тзв. учитељски базен који и данас постоји. У то време учитељски станови су имали купатило и топлу воду.

 

Учитељ Часлав је своју децу учио и пчеларству јер је школа имала велики број кошница али и калемљењу воћа, тако да је школско двориште било пуно старих сорти воћа.

Кошење око базена, Фото: Дрина Инфо

„Данас, већ увелико у 21. веку доживели смо да се губе трагови тако славне историје. Школско двориште потпуно је зарасло, а базен који је поново направљен почетком двехиљадитих је прилично оронуо и запуштен. То нас је навело да се организујемо, да средимо школско двориште и обновимо базен. Овде се некада, у летњим месецима дневно купало и до стотину деце, камповали извиђачи из Војводине, уз дружење рађале се и прве љубави. Сећајући се тога, а гледајући овакво стање кренули смо у акцију. Прво смо покосили и искрчили школско двориште, затим очистили базен, оспособили доводне и одводне цеви, детаљно опрали базен, па крпили и глетовали и на крају офарбали. Данас је поново напуњен водом и задовољни смо призором,“ уз осмех каже један од организатора акције Бранко Митровић.

Фарбање базена, Фото: Дрина Инфо

„Пре него што набројим ко је све учествовао у овој акцији поменуо бих још једну екипу младих момака из Пилице који су пре пар година одрадили сличну акцију и на кратко оспособили базен. Што се тиче наше акције пре свега бих прво поменуо најмлађег члана екипе Стефана Јелисавчића који је био највреднији и сваки дан учествовао. Поред њега учествовали су Милан Мијаиловић, Александар Стаменић, Марко Митровић, Немања Ђокић, Александар Јелисавчић, Лазар Ђокић… У скупљању новца за материјал учествовало је још наших другара а значајно су помогли и привредници из нашег села Дарко Ђокић и Рашо Стаменић,“ истиче Митровић.

Спреман за прве купаче, Фото: Дрина Инфо

Он је нагласио да је од ове акције остало остало нешто неутрошеног новца и да ће се наставити са уређивањем овог простора.

 

Глас западне Србије / Дрина инфо

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bajina basta solotusa mladi bazen skola akcija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.915.168 посета
Тренутно на сајту: 389 посетилац(a)