Интервју : Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Интервју : Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
14.03.2018 | 0 коментар(а)



Ваљево - Поводом 20. марта – Дана Града Ваљева, о манифестацијама, плановима, пројектима, инвестицијама
Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, Фото:ГЗС

односима унутар коалиције, самог Градског одбора Српске напредне странке чији је председник, али и о претећим порукама које су му упучене ексклузивно за портал колубарски.инфо и Радио Ваљево говорио је градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић.

Град Ваљево ће 20. марта обележити Дан Града. Шта грађани Ваљева тим поводом могу да очекују?

"Ове године Дан Града смо припремили уз мноштво садржаја, пре свега, културних, који су почели да се реализују већ од суботе 3. марта када је у Хали спортова одржана ревија борилачких вештина у организацији Боксерског клуба „Металац“ и Рвачког клуба „Младост“, али и читав низ других манифестација са којима грађани могу да се упознају и преко званичне интернет презентације града. Напоменуо бих активности Центра за културу у оквиру којих ће бити могуће погледати пројекције разних филмова као што је „Кад будеш мртав  и бео“. Такође, у манастиру Пустиња ћемо имати једну духовну расправу као и отварање изложбе Историјског архива Србије и низ других манифестација па до концерта изненађења који ће бити одржан у петак, 23. марта у Дому културе.Иначе, Дан града Ваљева је веома значајан празник и манифестација која се почев од 2000. године обележава 20. марта – дан када је Ваљево први пут ослобођено од Турака након вишевековног ропства. Међутим, појашњава градоначелник, Дан Града Ваљева се није одувек обележавао на овај дан. Наиме, све до 2000. године и до октобарских промена Дан Града обележавао се 15. септембра као сећање на дан када је 1944. године Ваљево било ослобођено од немачког окупатора".

Што се тиче осталих догађаја, свакако да највећу знатижељу код грађана изазивају доделе награда Града Ваљева. Комисија коју је формирала Скупштина већ је предложила списак оних који претендују на ове награде.

Гвозденовић истиче и да је Град, уваживши предлог једне опозиционе странке, одлучио да титулу почасног грађанина Ваљева понесе наш познати репрезентативац – фудбалер Матија Настасић који тренутно наступа у немачкој бундеслиги, тј. брани боје Шалкеа 04. Матија је, иначе, био играч и Фиорентине и Партизана али оно што је посебно важно истаћи јесте да је наступајући за Манчестер Сити освојио првенство Енглеске. Стога смо на овај начин, поред његове велике хуманости и друштвене одговорности коју је показао када је у питању град Ваљево, желели да одамо признање и свим тим великим успесима које је као фудбалер постигао.

"Свакако да је Дан Града један од централних догађаја у марту и већ петнаестак година је то обичај. Сматрам да ће ове године Ваљевци имати шта да виде укључујући бројне интересантне садржаје. Што се тиче поменутог концерта изненађења који ће бити одржан у Дому културе у наредних неколико дана ће бити познато о коме је тачно реч будући да се те ствари још договарају, наглашава Гвозденовић.Упитан да прокоментарише и актуелне пројекте и планове од значаја за град Ваљево, градоначелник је истакао да су то све животне теме које свакако интересују грађане али и градску владу коју на неки начин и највише окупирају. То јесте оно што је главно и због чега ми седимо овде", рекао је градоначелник и додао да је циљ омогућити нове инвестиције и уподобити инфраструктуру тим инвестицијама.

Оно о чему се у последње време највише говори свакако је пут М-4 који треба да повеже Ваљево и Непричаву са аутопутем, односно Коридором 11 који пролази тик поред Лајковца, односно иде од Обреновца, преко Уба, Лајковца, даље преко Љига ка југозападу. То је деценијама једна од главних тема у Ваљеву.

"Оно што је за тај пут значајно јесте да су средства одвојена у буџету ЈП Путеви Србије у висини од 40-50 милиона динара и то за пројектовање тог пута. То ће уједно бити и једна од главних тема о којој ће градско руководство разговарати приликом предстојеће посете премијерке Србије Ане Брнабић Ваљеву, а која посета се очекује у другој половини марта", наглашава градоначелник.

"Осим тога, постоје и бројне друге интересантне ствари. Пре свега, треба истаћи значај депоније која треба да се отвори у Каленићу. Ово је такође један од пројеката на којем се већ дужи период ради али за нас изузетно значајан јер је ова депонија коју сада користимо већ при крају и можда ће још свега годину или две моћи да се користи.

Наравно, од великог значаја је и индустријска зона поготово што смо прошле године без било каквих кредитних задуживања, тј. из сопствених средстава успели да купимо 20 хектара нове индустријске зоне одмах поред већ постојеће у кругу бивше фабрике Стефилд (која је била позната фабрика дрвно-прерађивачке индустрије у бившој Југославији) коју је иначе град пре десетак година уз кредитно задуживање купио.

Такође једна од важних тема ће бити и хидросистем Стубо-Ровни који је фактички и највећа инвестиција у Западној Србији при чему из Канцеларије за јавна улагања имамо чврсте гаранције да ће Влада Републике Србије ове године уложити око 4,5 милиона евра за изградњу цевовода од саме бране до нове фабрике воде.

Ово су неке од најкрупнијих ствари које нас очекују поред свега онога што смо иначе предвидели градским буџетом као што је реконструкција неких главних улица у граду. Само за пројектовање и реконструкцију улице Вука Караџића одвојено је негде око 50 милиона динара, као и реконструкцију Нушићеве улице. Такође, одвојено око 130 милиона динара за изградњу сеоских водовода, а који су непосредно уз брану имајући у виду да је та инвестиција доста дуго оспоравана па с тим у вези дошло је време да се она на неки начин и оправда. Идеја је да се изграде сеоски водоводи у правцу Стуба и у правцу Ровни где ће један велики број села побољшати своје водоснабдевање које је критично нарочито у летњим месецима када добијамо и највише притужби грађана на водоснабдевање".

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић, Фото: ГЗС

Нарочиту пажњу градоначелник посвећује и пројекту „Ваљево – здрав град“.

Овај пројекат, према речима градоначелника, треба да буде реализован у најскорије време.

"Очекујем да, будући да је и само Градско веће именовало носиоце тог пројекта, одн. такозвани Иницијативни одбор где се поред мене као градоначелника и председника Скупштине, налазе и представници болнице и Дома здравља као и један члан Градког већа – господин Радојичић".

Централна тачка овог пројекта је прављење здравственог профила града што представља један врло амбициозан план будући да је на 3.000 испитаника потребно попунити упитник Светске здравствене организације са 36 питања на основу чега ће се у оквиру три старосне категорије становништва (18-39, 39-59 и 59-80) направити један пресек свега онога што је интересантно за пројекат „Ваљево – здрав град“.

Градоначелник наглашава да се, када је у питању овај пројекат, очекује помоћ шире друштвене заједнице, пре свега, школа, Завода за статистику, Завода за јавно здравље, Црвеног крста, цркве али и приватних ординација. У том смислу градоначелник посебно указује на један приватни Дом здравља „Хемикал“ који својом елитношћу представља пандам неким великим системима попут Еуромедик или Белмедик из Београда.

Градоначелник такође очекује да ће један овакав пројекат не само понудити пресек здравственог стања грађана Ваљева него и допринети решавању неких еколошких проблема међу којима као нарочито важан истиче проблем аеро загађења. Иако проблем аеро загађења није једноставан за решавање, градоначелник сматра да управо један овакав пројекат у својој основи и подразумева да проблем аеро загађења буде једна од примарних ствари.

У погледу сарадње између коалиционих партнера који чине владајућу структуру у граду Ваљеву, др Гвозденовић наглашава да је укупно посматрано сарадња добра али да постоје одређене несугласице.

"Сваки рад подразумева и неке тешкоће, несугласице или различита мишљења али могу да кажем да је сарадња солидна и коректна и да за сада нема проблема у функционисању саме градске владе. Оно што је за нас битно јесте да сâм рад Градске управе који је изузетно битан за функционисање и доношење политичких одлука али и реализацију поменутих пројеката доведемо на највиши могући ниво.

Ми смо предузели један корак који је можда мало неуобичајен у Србији, а то је да смо две градске управе, колико их је било од 2008. до јануара 2018. године (пуних десет година) фактички трансформисали у једну и на тај начин ставили до знања да желимо једну управу која ће бити ефикасна али која ће вероватно претрпети и одређене промене у смислу укрупњавања појединих одељења те ће се на тај начин са мање начелника повећати одговорност људи у самој градској управи. Постоје поједини градови у којима има пет, осам или једанаест управа што је плод неког политичког договора који ја сматрам прилично непопуларним али и лошим јер рад саме управе чини неефикасним".

У сваком послу присутна су различита мишљења, чак и у сопственој кући их има, али, поњавља градоначелник, градска влада је стабилна и власт сасвим нормално функционише. Уздајући се у Бога, градоначелник верује да ће се сви пројекти реализовати онако како су замишљени и сва расположива снага биће усмерена ка томе.

На наше питање да ли то значи да реконструкције градксе владе за сада неће бити, Гвозденовић појашњава да ће рекострукције свакако бити и да је то сасвим нормална ствар јер ако се такве промене дешавају на републичком зашто не би могле и на локалном нивоу.

"Реконструкције градске владе ће свакако бити. После две године сасвим је нормално да сведете рачуне и промените неке чланове са чијим радом можда нисте задовољни. Имате право на то. Реконструкције ће бити и са једне и са друге стране и то је ствар политичког договора између Српске напредне странке и Социјалистичке парије Србије тако да не видим ништа чудно у самој реконструкцији осим што можда неко може да сматра да ја или мој заменик нисмо били у праву када смо оцењивали нечији рад. И Влада на републичком нивоу сваких годину или годину и по дана трпи одређене реконструкције тако да зашто то не би урадила и градска влада у Ваљеву. Ми имамо и снаге и моћи да ту реконструкцију изведемо и да побољшамо рад саме коалиције, односно градске владе, али исто тако и да доведемо квалитетније људе и да им на неки начин дамо шансу да помогну у реализацији пројеката о којима сам говорио".

Осврћући се на спекулације да у оквиру Градског одбора Српске напредне странке у Ваљеву постоје такозване две струје, градоначелник признаје да Градски одбор не функционише идеално али то види као различите погледе у начину вођења странке. Он додаје да Градски одбор, исто тако, добија и бројне похвале од стране Извршног одбора странке за свој рад.

"Ја то не бих назвао струјама. Ја бих то пре свега назвао различитим концептима вођења странке и неке ствари које једноставно и живот и време носи поједини људи нису спремни да прихвате. Јасно је да ја као председник Градског одбора имам и највећу одговорност за његово само функционисање. Не сматрам да Градски одбор функционише идеално али у последње време, што је став и Извршног одбора странке, наш Градски одбор добија све похвале за своје функционисање и оно што су уобичајене страначке активности, а што Извршни одбор захтева од бас, ми испуњавамо на један заиста врло добар начин. Али, да има несугласица – има. Биће их увек али то не видим као нешто значајно јер увек морате бити свесни да после вас долази неко млађи, неко способнији, неко ко има више енергије али и више знања да води, не само странку, него и град. То очигледно неким људима није јасно и ја поводом тога заиста не могу ништа да учиним јер, ко сам ја да им то објашњавам ако то већ нису успели да им објасне неки који су им најближи, који са њима живе или који их нису васпитали онако како треба – учитељица, црква, школа и разредни старешина".

Коментаришући спекулације поводом упућивања одређених порука претеће садржине, градоначелник је потврдио да је такве поруке добијао али да ће о томе јавно говорити на седници скупштине града која је заказана за 16. март те да о томе свакако неће ћутати.

"Добијао сам поруке. Наравно да сам добијао. И о томе ћу говорити на скупштини града 16. марта јер та ствар једноставно не сме измаћи контроли. О томе је обавештен и председник Извршног одбора странке и те ствари се морају расветлити. Те поруке стижу стално … и мени, али и председнику скупштине у току заседања су такве поруке стизале и ја сматрам да последња порука која ми је стигла, из мог угла, што можда неко не сматра тачим, изгледа прилично претећа, да не кажем мафијашка али свакако да једна таква порука упућена градоначелнику, по мени, представља претњу. Да ли је то тако видећемо али сам спреман и сигуран да ћу све то обелоданити на скупштини и на страначким органима јер таква пракса у 21. веку, када идемо ка Европској унији, за мене је просто непримерена. За неке људе такве поруке су вероватно адекватно решење за дисциплиновање противника – Стаљинови гулази – али они морају да схвате да је то време прошло. Стаљин је умро 1953. године и шта је радио и какав је био најбоље да о томе суди историја али живети у неком стаљинистичком систему и давати вредности неким стаљинистичким методама у 21. веку за мене је неприхватљиво. Ако идемо у Европску унију не могу нас водити они из прошлог миленијума и то је потпуно јасно".

Упитан да ли то значи да зна о коме се ради, градоначелник је одговорио да зна али да нема намеру да се са таквим људима због тога суди.

"Једноставно ћу упознати јавност о каквим порукама се ради па нека јавност суди. А суд нека ради свој посао. Тужилац ће бити обавештен и ако сматра да ту има неких дела из области казненог законодавства он ће сам проценити, али свакако уопште нећу ћутати о томе, поготово о таквим порукама које су за мене апсолутно непримерене и годинама и функцији човека који их шаље".

За крај разговора, градоначелник Ваљева, упутио је и поруку суграђанима:

"Порука суграђанима је да Ваљево иде напред и да желимо да Ваљево буде здрав град јер ако немамо здраве људе онда нам не требају ни инвестиције ни инфраструктура нити било шта, а управо пројекат „Ваљево – здрав град“  је једна од тема којом ћу се ја лично као лекар специјалиста и као градоначелник бавити али исто тако и читав тим људи који ће покушати да унапреди пре свега ментално здравље људи, које апсолутно није занемарујуће, али и физичко здравље и да превенирамо све оне факторе ризика колико је то у нашој моћи, а како не би дошло до једног обољевања становништва, јер ми смо старо становништво и сама Србија је у прилично лошој демограшској ситуацији те је стога на нама да учинимо све да људи живе боље на овим просторима и да здравље буде заступљено у свим политикама".

Извор: Колубарски инфо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.381.989 посета
Тренутно на сајту: 347 посетилац(a)