Петковић: Реконструкцијом Старог града, оплемениће се туристичка понуда Ужица 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Петковић: Реконструкцијом Старог града, оплемениће се туристичка понуда Ужица
Trenutno na sajtu: 546       |       Podeli:
11.10.2018 | 0 коментар(а)



Ужице - Златиборски крај је друга регија по туристичком промету после Београда. Туристи се пре определе за посету Златибору,

Мокрој Гори, Тари, Златару сплаварењу Дрином а мимоиђу Ужице.

Председник Града Ужица Тихомир Петковић рекао је за Глас западне Србије да они морају осмислити како да туристе задрже макар на један дан.

„Једна од нашим најлогичнијих понуда је средњовековна тврђава Стари град, која се налази километар од центра града, у близини је и хидроцентрале која је прва почела да ради на принципу Теслине неизменичне струје, што је чини веома занимљивом туристичком знаменитости. Такође уз музеј и верујем Титов споменик на коректнијем месту, Потпећку пећину и Белу цркву Каранску можемо заокружити нашу понуду”, казао је Петковић.

Он верује да реконструкција Старог града је добар начин да се од туриста заради део новца.

„Локација је била зарасла у коров, то смо успели да средимо, касније смо се изборили да добијемо подршку министарства за конзервацију зидина. Идемо годину за годином, велики је новац у питању, улажемо и ми нешто, и већ се види разлика и помок. Посета кинеског новинара, ме је уверила да треба да идемо у том правцу. Он је рекао да је Ужице веома леп крај и да може да буде интересантан за кинеске туристе а да му се највише поред Спомен комплекса Кадињача, јер они држе до Другог светско рата, допада и Стари град, јер по њему, он представља наш Мачу Пикчу”, истакао је Петковић.

Највећи проблем је прилаз тврђави, јер је узак и немогуће је довести стотине кола са магистрале на ту локацију.

„ Размишљали смо о две солуције, једна је гондола а друга мост. Пошто нам годнола представља велику инвестицију, јер 300 метара кошта два милиона евра. Определили смо се за висећи мост преко Ђетиње, који би сам по себи био атракција. Сазнали смо, не још засигурно, док се не изврше испитивања, да би инвестициаја износила од 400 до 500 хиљада евра. Министару Љајићу се свидела ова замисао и обећао је подршку. Имамо идеју да направимо и један ресторан у стаклу који би смо понудили приватном сектору, као и плато са кућицама у старинском стилу где би Ужичани могли да продају неке наше традиционалне производе. У плану је и реконструкција Дубровачког друма, који је пролазио туда. Размишљамо још и о пратећим садржајима. Такође, желимо да лик Николе Алтомановића, првог познатог Ужичанин из 14. века, изнесемо на видело јер је негде остао по страни”, рекао је градоначелник Ужица за Глас западне Србије. 


Петковић истиче да се ових дана очекује и почетак изградње зип-лајна ТО Ужице која је подржана од стране министранства и верује да ће за неколико година имати велики број туриста којима ће Ужице моћи да понуди целодневни излет.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.107.007 посета
Тренутно на сајту: 546 посетилац(a)