Преминуо легендарни књижевник Раша Попов 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Преминуо легендарни књижевник Раша Попов
Trenutno na sajtu: 390       |       Podeli:
20.04.2017 | 0 коментар(а)



Српски књижевник, публициста, глумац, звезда дечје телевизијске емисије "Фазони и форе" Раша Попов преминуо је у 84. години у Београду.

Попов је, како преносе београдски медији, преминуо синоћ након дуге и тешке болести.

Родио се 1933. у Мокрину. Године 1952. дошао је у БеогПопов је, како преносе београдски медији, преминуо синоћ након дуге и тешке болести.

Више је волео историју од књижевности, али ипак се определио за књижевност, а новинарску каријеру започео у новосадском "Дневнику".

Био је новинар листа "Младост" од 1961. до 1964, затим новинар Радио Београда. У Телевизији Београд је био до 1995. године.

Попов је био лекторад на студије и завршио Филозофски факултет.

Више је волео историју од књижевности, али ипак се определио за књижевност, а новинарску каријеру започео у новосадском "Дневнику".

Био је новинар листа "Младост" од 1961. до 1964, затим новинар Радио Београда. У Телевизији Београд је био до 1995. године.

Попов је био лектор за српско-хрватски језик у Лондону, Бирмингему и Нотингему од 1975. до 1977, а главни уредник издавачке куће Матица српска од 1983. до 1985. године.

Добитник је Годишње награде Радио Београда 1967. године за серију "Видови фашизма".

Наступао је у ТВ серијама као приповедач, а неке од најпознатијих су: "Радост сазнања", "Фазони и форе", "Варошарије", "У сну сан", "Шешир без дна".

У серији за децу "Фазони и форе" био је 155 пута Раша Проналазач.

О друштвеним темама писао је као колумниста листа "Политика".

Објавио је више књига песама за децу и одрасле: "Два ока" (1963), "Гвоздени магарац" (1976), "Жабац који не зна да ћути" (1987), "Трулеж зглаве" (1991), "Шешир без дна" (2001), "Лажљива уста истине" (2002), "Возом посред улице" (2003), "Био сам срећни коњ" (2003), "Бајке за XXИ век" (2007), "Чаробњаков СМС" (2007), "Мали зелени" (2009), "Мокрински патуљци" (2013), "Усамљена принцеза" (2014).

Добитник је награде "Доситеј Обрадовић" за 2015. годину.

Био је ожењен Радојком, професорком књижевности, а из тог брака има сина и ћерку.

Колектив издавачке куће "Пчелица" опраштио се од легендарног чика Раше Попова

Само пре месечак дана смо делили радост са чика Рашом због новоустановљене награде "Душко Радовић", коју је као први лауреат добио на Новосадском салону књига за роман за децу "Овчарско-кабларска бајка", који је посветио управо свом издавачу, "Пчелици", а овог хладног, кишног дана тугујемо, јер нас је напустио у времену када траје најокрутнија борба за опстанак књиге, а највећи и најхрабрији борци за књигу и знање су нам најпотребнији, наводи се у опроштајном псиму колектива издавачке куће “Пчелица”.
Управо ових дана смо желели да се чујемо са чика Рашом и да га приупитамо какво ново изненађење нам спрема за јесењи Београдски сајам књига. Да ли су то неке нове приче из родног Мокрина, или нека нова бајка о вилама и патуљцима. Нисмо могли ни помислити да и чаробњаци речи одлазе са овог света и нестварно нам је да је он отишао. Ма колико му брада сијала сребрним сјајем, прерано нас је напустио, јер је он до краја био једно велико дете са чистом, неисквареном душом и искреном жељом да и даље сазнаје и ствара.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.257.009 посета
Тренутно на сајту: 391 посетилац(a)