Епархија рашко – призренска у егзилу: интронизација новог владике Ксенофонта после Васкрса 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Епархија рашко – призренска у егзилу: интронизација новог владике Ксенофонта после Васкрса
Trenutno na sajtu: 450       |       Podeli:
17.03.2021 | 0 коментар(а)



Чачак – Савет Епархије рашко – призренске у егзилу, по препоруци и завештању блаженопочившег епископа Артемија (Радосављевића),

једногласно је у Лелићу за новог владику изабрао Ксенофонта (Томашевића), хорепископа липљанског и ужичког из манастира у Мушветама код Чајетине. То је саопштила Епархија РП у езгилу, наводећи да ће интронизација новог владике уследити после Васкрса.

Ова епархија, чији су клирици 2010. године кренули са Косова и Метохије за Артемијем којег је Српска православна црква ражаловала, данас обухвата више од 200 црноризаца, калуђера, монахиња и свештеника, у више од 40 катакомбних светиња по Србији и другим државама.

Епископ Артемије сахрањен је у својој задужбини, манастиру Нова Никеја у родном Лелићу код Ваљева, на Аранђеловдан 21. новембра прошле године. Сви важни дани у животопису тог духовника везани су управо за тај празник. Артемија је, на Аранђеловдан, у манастиру Ћелије рукоположио ава Јустин Поповић, у чин јеромонаха рукоположен је о Аранђеловдану у манастиру Крка у српској Далмацији посвећеном том свецу, а напустивши катедру професора Богословије отишао је да обнови запустели манастир Св. Аранђела у Црној реци код Рибарића. 

Нови владика Ксенофонт рођен је 25. децембра 1975. у Сиску, Р. Хрватска, од оца пок. Неђељка и мајке Душанке, у породици крајишких Срба. Основну школу и гимназију завршио је у Петрињи, где је, у тешка ратна времена, 1994, уписао и студије енглеског језика и књижевности на тадашњем Филозофском факултету у Петрињи.

Вихор ратних дешавања и тешко страдање крајишких Срба у злочиначком подухвату званом „Олуја” доводе студента Ненада и његову породицу у Србију, где наставља студије енглеског језика и књижевности на Филолошком факултету Универзитета у Приштини.

Априла 1997, као апсолвент ступа у манастир Високи Дечани за искушеника и предаје са на духовно руковођење свом духовном оцу, епископу Артемију. На бденију, уочи Св. Краља Стефана Дечанског, у новом ратном вихору и страдању Срба на Косову и Метохији, искушеник Ненад прима завете мале схиме и на монашењу добија монашко име Ксенофонт, по преподобном Ксенофонту Цариградском.

Затим, 21. децембра 2004. епископ Артемије рукополаже монаха Ксенофонта за јерођакона у манастиру Високи Дечани, а 19. децембра 2006. за јеромонаха у манастиру Грачаница.

На Петровдан, 12. јула 2012, рукопроизведен је у чин протосинђела у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима и постављен за настојатеља манастира Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама. Године 2020, 15. aвгуста, у манастиру Св. Првомученика и Архиђакона Стефана у Грдовићима, владика Артемије га рукопроизводи у чин Архимандрита. На седници Епархијског савета, одржаној 22. августа 2020. у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, једногласно је изабран за Хорепископа липљанског и ужичког. Хиротонисан је за хорепископа липљанског и ужичког 20. септембра 2020. у манастиру Пресвете Богородице Тројеручице у Мушветама.

Еапархија саопштила да говори шест језика и да се служи са још шест.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


NOVI VLADIKA EGZIL EPARHIJA RASKO PRIZRENSKA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.510.064 посета
Тренутно на сајту: 442 посетилац(a)