Увозно месо "гаси" кланице 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Увозно месо "гаси" кланице
Trenutno na sajtu: 630       |       Podeli:
26.10.2017 | 0 коментар(а)



У Србију последњих месеци посустаје прерада меса. Статистика открива да је у августу из погона изашло

пет одсто мање нарезака и других прерађевина. Поједини произвођачи кажу да полако губе утакмицу од колега из региона чији јефтинији производи у Србију стижу без препрека.

Прерада и конзервисање меса и производа од меса, у периоду од јануара до августа, смањена је за два одсто у односу на исти период лане.

- Имамо проблем и с препродајом меса, али и с примарном производњом - каже економиста Иван Николић. - Дугорочна тенденција је смањење сточног фонда у Србији. Велики је пад у броју говеда и живине, док се код свиња број можда и повећао. Сточарство код нас није искоришћено на прави начин.

Неки од месних прерађивача кажу да их подаци не изненађују и тврде да су приметили већи увоз.

- Не чуди ме смањена прерада меса, јер је повећан увоз робе из Хрватске и Италије - каже Радослав Недељковић, власник месне индустрије "Недељковић". - Нема додатног оптерећења за увоз месних прерађевина из ЦЕФТА региона. Када увозимо месо из других земаља, постоје прелевмани. Да постоји заштита увоза месних прерађевина из региона, наши производи би били и до 20 одсто јефтинији. На појединим страним производима, нарочито на виршлама, видите да су прављене од пилећег и ћурећег механички откошћеног меса. Неко бира цену, неко квалитет.

Нису, међутим, сви произвођачи незадовољни. Петар Матијевић, власник месне индустрије "Матијевић", тврди да ради пуном паром.

- Послујемо одлично - тврди Матијевић. - Ове године нам је производња прерађевина порасла у просеку за шест одсто. Поједине артикле, попут виршли, производимо и 50 одсто више. Нема неког великог увоза прерађевина, јер нису квалитетније од наших.

У Привредној комори Србије, с друге стране, напомињу да је ове године Србија знатно повећала увоз меса.

- У овом периоду ми имамо за скоро 30 одсто већи увоз меса и велики увоз масноћа - каже Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство ПКС. - То месо иде у прераду. Увоз је био велики јер је и цена живе ваге товљеника код нас била 220 динара, па га је било јефтиније увести. Сада је пала цена живе ваге на 160 динара за килограм, скоро за четвртину, али килограм крмендале у радњи кошта исто.

Штитимо се од ЕУ

У Министарству пољопривреде кажу да на увоз месних прерађевина и меса постоје прелевмани. Они се односе на увоз из земаља ЕУ и држава с којима немамо потписан споразум о слободној трговини, као што су Швајцарска, Лихтенштајн и Норвешка. За државе ЦЕФТА не постоје никакви намети на увоз.

- Поређењем првих девет месеци ове године и прошле, не бележи се неки велики пораст увоза месних прерађевина који би могао да угрози нашу домаћу индустрију - тврде у ресорном министарству. - Уз то, Министарство је ове године највећи део буџета усмерио у инвестиције у прерађивачку индустрију. Они имају и предност приликом закупа државног земљишта.

Извор: Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.957.597 посета
Тренутно на сајту: 630 посетилац(a)