Коштичаво воће угрожено због мраза и снега 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Коштичаво воће угрожено због мраза и снега
Trenutno na sajtu: 360       |       Podeli:
20.03.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Због снега, у небо сасвим сигурно гледају воћари који страхују да ће им мартовски мраз уништити приносе. Најугроженије су кајсије и брескве.

Таман кад су воћари помислили да ово пролеће неће личити на прошлогодишње стигао је хладни талас. Многи памте прошлогодишњи касни мраз у априлу који се значајно одразио и на квалитет и на количину прошлогодишњег рода.
Због овог хладног таласа ових дана најугроженије је коштичаво воће кајсије и брескве.

Директор Инститита за воћарство у Чачку доктор Милан Лукић каже да је рано говорити о приносу за ову годину, али да подаци измрзавања пупољака неких врста показују да је највише страдала кајсија.

"На подручју централне Србије и Чачка дошло је до измрзавање 40, 70, 80 процената кајсија, значајно већа штета је на подручју Војводине, негде и до 100 процената", рекао је Лукић и додао да је у овим предлима страдао и цвет трешње, брескве, крушке, као и винова лоза.

Додаје да у наредних седам дана овакве временске прилике могу довести до значајног смањења брескве, трешње, вишње, а могуће и крушке и јабуке.

"Мало је тога што произвођачи могу да предузму, за оне на мањим просторима можда паљење сена, сламе и неке друге мере, али таквих је засада веома мало", навео је Лукић.

А, воће је оно по чему је познат чачански крај. Највише се гаји јабука, шљива али и кајсија и вишња.

Извор: РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.477.068 посета
Тренутно на сајту: 361 посетилац(a)