Убедљиво највеће плате у западној Србији су за хладну главу и брзе ноге  

Убедљиво највеће плате у западној Србији су за хладну главу и брзе ноге
24.09.2018 20:33 | 5 коментар(а)Лучани – Камере покривају сваки трен у производњи ракетних горива па на једном снимку види се како на ваљцима избија ватра
Погон ракетних горива, најопаснији у „МБ Наменска”, Г. Оташевић - ГЗС

и гута барутну поњаву од 25 килограма, док оба радника муњевито беже. Један се голмански баца на бетон али брзо устаје, срећан што је утекао на време.

То је само једна од сцена које се, на жалост, понављају у најопаснијем погону фабрике „МБ Наменска” у Лучанима. Руководство је омогућило извештачу Гласа западне Србије  да прође кроз то минско поље, дакле ризичну зону, јер овде сви, од првог човека фабрике до последњег радника, знају и понављају да је реч о опасној технологији, производњи и преради нитрицелулозе и нитроглицерина од којих се праве експлозивна пуњења за све нишанџије. Од обичних ловаца на препелице, до стрелаца који испаљују ракете на непријатељске положаје.


Пожар у ракетним горивима, видео снимак

Занимало нас је да докучимо има ли начина, постоји ли воља, колико се новца улаже да би ови људи безбедно носили главу на раменима, радећи на опреми која је протеклих деценија, чемерно је али на жалост тачно, однела много живота. И један је много.

Недалеко од погона где се производи гориво за ракете спазили смо приземљушу са мноштвом бицикала испред. Ово је просторно огромна фабрика – 150 хектара, 160 објеката – а ту зграду радници једноставно зову кафић. Лакше им је да бар у лепом дану, на самом крају лета 2018. са својих радних места на кафу дођу двоточкашем, него ногу пред ногу. Послужење је једноставно, кафа и кисела вода, и ништа више и ништа се не плаћа.


Кафић у барутани Наменске

Убрзо смо дознали откуда толико запослених на позном сунцу, седи и разговара. На ракетним горивима, рецимо, на ваљку раде по један радник са обе стране, и мењају се са још двојицом колега у истој смени. Дакле, сваки од њих за машином проведе до четири сата, а у међувремену се одмарају, седећи у оној фабричкој чајџиници.

Тежак им је посао, веома тежак и опасан. Прошли смо на препорученој удаљености од њихових радних места док су пословали, и уверили се у то. То су, уствари, мање просторије од двадесетак квадрата са двоја врата насупрот, која се никада не затварају, ниједна. Ни кад је напољу нека тешка зимска студен. Млађи су људи али брзо науче, живот их натера, да препознају кад барут на ваљцима почиње да се пали и шишти и тада имају само један задатак и једну мисао: да беже колико их ноге носе.

- Ово је посао у којем су пожари део технолошког поступка. Све се, од недавно, прати камерама, сваки догађај, и чува на серверу око 30 дана. Овде имамо 60 радника а на ваљцима се барут мота у ролну и иде даље на обраду – прича за ГЗС инжењер Владимир Лончаревић, управник погона ракетних горива.


Видео надзор, управник Владимир Лончаревић у рекетним горивима

Заједно гледамо нове записе камера, часе кад букне пламен па људи хитају у заклон. Сви ваљци су истовремено на великом екрану његове канцеларије. Малочас, у управи, генерални директор „МБ Наменска”, пуковник Радош Миловановић (74), рече нам да радници на ракетним горивима месечно зарађују од 100.000 до 120.000 динара.

У близини је и погон једнобазних барута, ту сретосмо предрадника Славољуба Божића, који језгровито рече:

- Овде радим 31 годину, у овој фабрици је запослен и мој син и око безбедности је све написано у правилима рада. Када та правила буду ушла у главе нама свима као Свето писмо, биће све у реду.


Славољуб Божић, предрадник

Исто говори и Душан Богдановић, сменски пословођа у ракетним горивима.

Шта је управа фабрике учинила да се овим људима животи преведу у безбедне границе?

- Успели смо у јакој у конкуренцији компанија из Европе да капацитете упослимо, биће посла и следеће године, а колектив од 1.320 запослених лане је остварио добит од 13 милиона евра, с просечним примањима од 63.000 динара. За првих седам месеци ове године имамо 7 милиона евра добити, покушавамо да постигнемо резултате из 2017. Водио сам ову фабрику кад је била у губитку, нисам имао људима да поделим плате, а сад кад су све обавезе плаћене и на рачуну имамо 16 милиона евра готовине. И идемо у нове инвестиције. Претходног месеца просек зарада био је 73.000, а наш циљ је 100.000 динара. При томе, од почетка прошле године до данас, државној каси дали смо 2,5 милијарде динара на име пореза на добит – описује положај предузећа пуковник Миловановић који је у пензију отишао 2003. године, али је наставио да води колектив као један од највећих европских зналаца и трговаца у области барута.

Рече да ће фабрика ове године у нове програме уложити осам милиона евра сопственог новца, с планом да се освоје две нове технологије. То су тробазни барути и модуларна пуњања за чувену хаубицу 155. коју производи „Југоимпорт”, у Смедеревској Паланци, и ради се о улагању од укупно 16 милиона евра.


Почетак пожара у ракетним горивима, радници беже на време (видео)

Даље наглашава:  

- „МБ Наменска” је хемијска фабрика, широког асортимана производа. То су све опасне технологије које захтевају поштовање прописа рада и то је проблем коме посвећујемо пажњу сви редом од, радника до генералног директора. Посебно се то односи на ракетна горива. Оно што је увек потенцирам јесу безбедност и заштита на раду. Ево, ове године смо за то планирали близу два милиона евра. Само за побољшање услова и поштовање прописа. Нажалост, највећи проблем овог колектива који држи ову општину јесте радна снага. Више пута рекао сам да се у Србији морамо више окренути кадровима и школама, да направимо индустријског радника. Ми овде имамо полутане, који долазе на посао уморни, који чак кажу да су дошли да би се овде одморили.

- Шта сте ви као директор предузели да се тим људима омогући већа безбедност на радном месту – питали смо Миловановића?

- Целу фабрику са 160 објеката покрили смо видео надзором, улажући за то 1,5 милиона евра. И то ће дати најбоље резултате. Невероватно је колико се људи другачије понашају кад знају да их снима видео надзор, то је огромно унапређење у безбедности свих у фабрици. Ништа опасније на овом свету нема од нитроцелулозе и нитроглицерина, али без ове фабрике нема одбрамбене индустрије Србије, нема ремонтних завода, „Првог партизана”, „Крушика” и „Слободе”.

Миловановић, међутим, напомиње:

- Не могу да кривим раднике, али се догађа да у неком тренутку не поштују прописе, а нитроцелулоза и нитроглицерин не праштају, они узимају животе. Морамо бити још опрезнији, сваког понедељка 60 минута радницима се читају прописи рада. На жалост, таква је производња.
И са горчином додаје:


Радош Миловановић са купцима из Кине

Кад пређем границу Србије дочекан сам као велики стручњак, али овде, на жалост, у својим Лучанима, у свом месту и својој Србији не, увек неко мрзи успех, чак и сада кад фабрика ради изванредно. Дочекан сам како не треба, има људи који не воле успех. Неко жели да ову фабрику затвори, да не ради, неко жели да прекине ову производњу у Србији која се крупним корацима ближи светском врху.

                               Писмо пословних партнера из Кине


Миловановић је директор „Наменске” од 1982. године са једним прекидом (1997 – 2001), наводи да никад није био на годишњем одмору или боловању. Недавно се на референдуму 98,8 запослених изјаснило да би он и даље требало да води колектив.

Ова фабрика била је потпуно разорена у НАТО бомбардовању са више од 60 пројектила и једна је од ретких која је гађана ракетама чак два пута у истом дану, 6. априла 1999.

Реч је, иначе, о вредној производњи, јер данас килограм барута на светском тржишту вреди од 16 до 18 евра.

ГЗС - Г. ОташевићПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (5)

 • Tomaxavk      | 24.Sep 2018.22:14 h

  Deda je čudo. On jeste fenomen. Ume da bude i pas i covek ! Secam se kad je nesto televizor iz plave sale. Marnula ga neka riba al su je nasli pa je odma nogiro.nema zajebavanja. A da je pomagao ljudima ito je tacno. Pozdrav Radosu
 • Kosta      | 24.Sep 2018.22:05 h

  Nisu samo plate u pitanju vec sve ono sporedno sto fabrika i njeni radnici cine za opstinu. Od vrtica, skola, sporta nema niceg gde radnici i direktor nisu pomogli...da ne govorimo o humanitarnim akcijama. Evropska firma!!!
 • posteno      | 24.Sep 2018.22:46 h

  MB je iznedrila i jednu MAXIMU svetsku firmu i jos niz kompanija koje uspesno posluju i zaposljavaju radnike ne samo iz Lucana.Dobro je da je menadzment fabrike dozvolio da se proviri u proizvodne objekte,videli ste mali deo mocne kompanije.
 • Davidović milan      | 24.Sep 2018.19:33 h

  U objektu B-38 požar nije bio predvidjen tehnološkim postupkom ali se ipak desio jer nije postojao propis kojim bi bio regulisan rad koji se odvijao tog tragičnog 03 12 2997 godine ,kojom prilikom je stradala moja supruga i jos sedam kolega iz smene. To jeujedno i najveća tragedija u preduzeću MB Namenska od osnivanja. Direktor reče da su propisi rada "sveto pismo" što i ja mislim al da je tog dana postovan propis ipo njemu radjeno a ne mimo ti radnici bi danas bili medju svojima i na radnim mestima. Neka to služi kao opomena za sve radnike jer barut ne prasta.
 • Mijatović Dljin      | 24.Sep 2018.18:57 h

  SVAKA ČAS RADOŠE. PROVEO SAM RADNI VEK U TOJ FABRICI. KAKVA JE TO RUŠEVINA BILA PA SAMO SE SETIM ZGRADE GDE SMO JELI SAMO JE OSTALA RUPA I MALO VODE NA DNU SRAVNJENA JE SA ZEMLJOM SAD KAFIĆ IMA VIDIM.POZDRAV I SVIM RADNICIMA SA ONIM KOJIM SAM PROVEO DANE KAD NIJE BILO LAKO
 • Здравко са Рудника      | 24.Sep 2018.17:56 h

  Па што раде ако је опасно. плате од сто иљада нема у београду а откуд у овој вукојебини. Како год добра кинта. Ја сам у јами пет километара у земљи никад незнам дал ћу изаћи кад уђем за 48 иљада са 40 сати пребачаја
 • sto jes jes      | 24.Sep 2018.21:08 h

  E moj Zdravko treba da imas 480000rsd ali to je tako,takav proizvod a uzasni uslovi.I za tvoju informaciju Lucani nisu nikakva jukojebina,vec lepo i bogato industrijsko mesto,mala Vrnjacka banja ,dodji da se uveris,npr kada nam gostuje Partizan i Zvezda,uverices se...
 • a je l      | 24.Sep 2018.21:30 h

  Zasto je vukojebina? I zasto poredis Beograd, sta je on, centar sveta. Svi biste da pobegnete iz svog mesta u Bg, i po mogucstvu da bude znatno veca plata tu nego u unutrasnjosti. •     


   

  © Глас Западне Србије
  Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
  060 5000 150, 032 347 001

  Импресум

  Статистика сајта:
  Прес: 77.660.242 посета
  Тренутно на сајту: 81 посетилац(a)