Мачке непријатељи бр. 1 за зечеве, шакали све бројнији 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Мачке непријатељи бр. 1 за зечеве, шакали све бројнији
Trenutno na sajtu: 559       |       Podeli:
05.03.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – „У многи ловиштима на подручју Србије забележен је пад бројности зечева, али још нису утврђени сви

разлози за то. Један је сасвим сигуран: најезда мачака луталица у ловиштима. Ловачка друштва због тога ће ускоро од локалних самоуправа, које су надлежне за псе и мачке луталице и на сеоском подручју, затражити велике одштете” саопштио је за агенцију РИНА инжењер Братислав Бојовић из Чачка, управник овдашњег ловишта „Јелица – Чемерница - Каблар”.

То је само једна од новости из заједница дивљих животиња на нашим просторима. Бојовић објашњава да „млади зец нема мирис којим би га пас осетио али га мачка хвата јер она поседује веома развијено чуло слуха и осети сваки шум”, па додаје:

„У Србији је тренутно у порасту бројност дивљих свиња, лисица и шакала”.

Афричка куга свиња је претња која долази из наше околине, Румуније, Мађарске, Хрватске, и све те земље увеле су посебне, веома строге мере ради сузбијања. Управник истиче:

„Упозорени смо да постоји опасност да се болест прошири на просторе Србије па имамо упутство Управе за шуме Министарства пољопривреде, којим је препоручено да све сумњиве јединке уклонимо кроз санитарани одстрел. Иначе, свака која се одстрани и уредовном или санитарном одстрелу шање се на преглед”.

Тај санитарни лов обављају радници стручних и ловочуварских служби удружења:

„Јединка дивље свиње прегледају се на трихинелу у амбуланти у селу Трнави, узорак узима ветеринар у присуству ветеринарског инспектора, преглед се врши методом дигестије, као најпоузданијом за откривање трихинеле. На преглед у ову амбуланту довозе се и јединке одстрељене у ливиштима на подручју Горњег Милановца. Од октобра прошле године до сада је у Трнави прегледано 50 одстрељених јединики, и ниједна није била позитивна” - саопштава Бојовић.
У три ловачка удружења на подручју града Чачка уписано је више од 1.000 чланова, али многи не плаћају чланарину редовно. ЛУ „Јелица - Чемерница – Каблар” покрива 32.000 хектара, ЛУ Јежевачка река -

„Раде Јоксић” 10.000 хектара и ЛУ „Радиша Поштић” Мрчајевци, 12.000 хектара, а једино у трећем не газдују дивљим свињама.
Како се коти дивљач у овом делу Србије?

„Једна фазанка у години снесе 15 – 17 јаја, али само два фазана дођу на одстрел. Зечица окоти у 4-5 окота 10 – 12 младих годишње, крмача опраси 5-6 младих, срна олани једно или два младунчета, лисица донесе 4-5 лисичића а јазавац 2-5 младих” описује Бојовић.

Иначе, рок за пререгистрацију оружја који је би одређен за 5. март ове држава је, односно МУП, продужила до 5. марта 2020. године.

Људи из удружења посвећени су одржању ловишта и наше издашне природе, али због пренаглашене бројности паса и мачака доживљавају све више проблема. И један од ловочувара имао је такав двобој али не у ловишту и не од дивљих животиња, већ га је у Чачку ујео пас луталица.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.204.795 посета
Тренутно на сајту: 559 посетилац(a)