Милић: Град ће пронаћи решење за децу која су остала без места у вртићу Гимназион 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Милић: Град ће пронаћи решење за децу која су остала без места у вртићу Гимназион
Trenutno na sajtu: 339       |       Podeli:
02.10.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Родитељи који су потписали уговор са приватном предшколском установом “Гимназион” а која за

један свој објекат није добила одобрење просветног инспектора за рад, обратили су се данас градском руководству за помоћ како би нашли решење.

Према речима помоћника градоначелника за друштвене делатности Владана Милића проблем је настао јер је директорка “Гимназиона” пре него што је добила верификацију од надлежног министарства за други објекат потписала уговор са родитељима на број деце за које је добила субвенције од града. Град нема обавезу да утврђује стање објекта при доношењу решења већ је то ради Министарство просвете преко просветног инспектора.

Милић истиче да ПУ “Гимназион” има два објекта и да је за један дато позитивно мишљење док је за други дата негативна оцена.

“Мишљење инспектора је да тај објекат не може да се приведе намени, регистрован је као играоница, нема употребну дозволу чак ни за ту намену, а камоли за вртић, нема довољно квадрата и довољну висину”, истиче Милић.

Oн је нагласио да је због тога град предложио родитељима ове деце предложио два решења.

“Једно решење је да се направи нови уговор са ПУ Мимиленд који има капацитет да прими 50 нових малишана и добије субвенцију од града а њихова обавеза је да запосли нове потребне раднике, а друго решење је да сачекају Гимназион ако нађу нови објекат који би добио верификацију”, казао је Милић.

Према његоим речима један део родитеља је прихватио да њихова деца крену у Мимиленд а неки су се одлучили да сачекају да ли ће Гимназион успети да пронађе одговарајући објекат.

“Објекат Гимназиона који није верификован налази се у Авенији и већина деце је из тог краја а Мимиленд се налази у Кулиновачком пољу па је родитељима додатни проблем превоз јер не постоји аутобуска линија. Ја сам преузео на себе да разговарам са директором Аутопревоза и верујем да ће нам изаћи у сусрет отварањем нове или преусмеравањем неке друге линије”, рекао је помоћник градоначелника.

Иначе, приватних предшколских установа које користе субвенције града а које су регистроване и задовољавају све критеријуме су две и то је Мимиленд и Гимназион. Мимиленд објекат на једној локацији док Гимназион има објекте на више локација.

Милић истиче да што се тиче државних вртића сви капацитети су максимално попуњени па је стратегија и четворогодишњи план града да се у наредним годинама раде реконструкције постојећих вртића али и субвенционисање нових приватних који буду задовољавали стандарде.

“Због тога ће се стално повећавати буџет за субвенционисање да би што мање деце остало ван вртића. Процена је да се од укупног броја деце 40 посто родитеља уопште не изјашњава да им деца иду у вртић, док од осталих 60 посто 50 буде уписано”, рекао је Милић.

Према његовим речима не очекује се повећање цена коришћења услуга у вртићима.

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.899.824 посета
Тренутно на сајту: 340 посетилац(a)