Санација и рекултивација депоније Прелићи приводи се крају (ВИДЕО) 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Санација и рекултивација депоније Прелићи приводи се крају (ВИДЕО)
Trenutno na sajtu: 394       |       Podeli:
18.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Депонија Прелићи, која се налази на само два и по километра од центра Чачка,
Депонија Прелићи, фото: ГЗС

представљала је педесетогодишњи проблем града и опасност по животну средину. Она је затворена 2012. године, а њена санација и рекултивацвија започела је 2018. Како наводи Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника за област заштите животне средине, шест хектара, односно половина некадашње депоније, потпуно је санирано.

„Укупна предрачунска вредност радова у првој фази је 44 милиона. Град Чачак је дао осам, а ресорно министарство 34 милиона динара. У потпуности је извршено затрављење, извађени су био трнови, и уопште, све је урађено и завршено по плану пројекта" - казала је Ђоковић.

Мирјана Ђоковић, помоћница градоначелника за област заштите животне средине у Чачку

Након прве, прешло се на рекултивацију друге зоне. Фаза чишћења земљишта од запаљивог метана почела је у августу ове године.
„Сада се ради на отплињавању метана из тела депоније. Када су веће концентрације овог гаса ради се спаљивање бакљом, а када су мање, метан се преко система био трнова доводи до био филтера безбедно испушта у атмосферу", објашњава координатор пројекта рекултивације и санације депоније Прелићи Радош Југовић.

 

Координатор пројекта рекултивације и санације депоније Прелићи Радош Југовић, фото: ГЗС

Он истиче да након што концентрација метана на тлу депоније падне испод један посто, почиње последња фаза санације. А, након затрављења бивша депонија постаће чиста јавна површина.

Рециклажни центар

Иако је рок за завршетак радова почетак 2023. године, из локалне самоуправе тврде да ће комплетна депонија бити рекултивисана до пролећа наредне године.
„С обзиром на то како сада тече отплињавање, још ако нас послужи време, мислим да ће се у марту следеће године завршити последња фаза и да ће овај простор бити спреман за пренамену” - рекао је Југовић.

 

Био трнови

Вредност целокупног пројекта санације и рекултивације износи 197 милиона динара, од чега је ресорно министарство издвојило преко 105 милиона динара, док је остатак средстава обезбедио Град Чачак.

ГЗС

 





PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


deponija cacak mirjana djokovic bo trnovi reciklazni centar

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.345.279 посета
Тренутно на сајту: 395 посетилац(a)