Осим Руса за ФРА заинтересоване још четири компаније, прве исплате радницима за десет дана 


Oblačno i hladnije vreme, povremeno s pljuskovima praćenim grmljavinom              Danas je Veliki petak, najtužniji dan, ali i u uvod i priprema za Uskrs              Godišnjica masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar”             

 
Осим Руса за ФРА заинтересоване још четири компаније, прве исплате радницима за десет дана
Trenutno na sajtu: 474       |       Podeli:
22.03.2021 | 2 коментар(а)



Чачак – Након што је један од некадашњих највећих гиганата металске индустрије, Фабрика резног алата из Чачка,
Нова нада за пропалог гиганта из Чачка, фото: РИНА

отишла под стечај од 452 радника у погонима ће остати њих 200.

Министарство привреде издвојило је око 10 милиона евра као пакет са којим ће бити исплаћене отпремнине радницима некадашњег чачанског гиганта. Исплате ће кренути за десетак дана, јер је фабричка администрација каснила са достављањем документације државним органима. Иначе, ФРА је једно од последњих друштвених предузећа које ће на овај начин отићи у приватизацију.

„Исплате мало касне јер администрација није обављена у предвиђеном року као и пркупљање свих података о радницима. Они који имају до 40 година радног стажа добијају отпремнину по 200 евра за сваку годину проведену у фабрици у динарској противвредности. Има и радника који спадају у категорију од више од 40 година радног стажа и за њих је припремљен посебан пакет, те ће добити једну трећину бруто личног доходка који су остварили у фабрици у износу од 550 до милион и сто хиљада динара. Радницима којима нису исплаћене зараде биће исплаћени лични доходци из Фонда солидарности Министарства привреде од 32 000 динара", рекао је за Рину Душан Ђелић, председник индустријског синдиката ФРА.

Воде се озбиљни разговори са странима партнером о закупу халског простора ФРА, да би се наставила производња и где би радило око 200 радника. Осим руске компаније „Базис" из Санкт Петербурга за погоне ФРА, прем Ђелићевим речима, заинтересоване су још четири компаније.

„Циљ је да се производња настави, а у плану је да се колектив подмлади и на тај начин добије нова снага и полет у раду“, каже Ђелић.

Наслеђеним проблемима се локална саомуправа бави пет година, са циљем да се фабрика и радници сачувају и омогући позитивно пословање на тржишту.

„Са Министарством привреде и свим надлежним државним институцијама, одржао сам 49 радних састанака, са намером и конкретним предлозима како да помогнемо ФРА.У протеклом периоду уложена су велика финансијска средства, како би се поспешила производња у фабрици и сачувала радна места", појаснио је Тодоровић.

Он је истакао да ће у наредном периоду наставити да се бори за најбоље решење за све раднике ФРА, како би им било омогућено да наставе производњу и успешно послују, да им буду уплаћени доприноси за пензијско и социјално осигурање, социјални програм и да се исплате све заостале зараде.

РИНА (ГЗС)




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


fra rusi kompanije cacak gigant

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (2)

  • milan milicevic

    svima isti iznos,zasto bi neko bio privelegovan.i kakvo je to pogadanje kao na pijacu.kad je zavrseno restrukturiranje,na poziv vlade,sindikat je podneo zahtev vladi za socijalni program 60 zaposlenih.rukovodstvo je trazilo pare da radi,nije dalo socijalni program.ti ljudi su poslati kuci bez zarada,a dipl.masiski inzenjer sa 31godinu staza u fabrici dobio je penziju 11000din.vlada ne vodi racuna o drzavi i drzavnim firmama vec o svom privatnom poslu.umesto da smeni direktore,ona je sa njima u dilu. umesto da imenuje drugo rukovodstvo,napravi planove, mesecne, kvartalne, godisnje, nade trziste i sve to kontrolise,vlada uvodi stecaj.nedorasla vlada treba da vrati pare radnicima koji su od plata izdvajali i davali drzavi pet god.kad je po presudama drzava trebala da isplati pare vlada je blokirala racune,a sumljivi poslovi se obavljaju preko partijski firmi bez kontrole,jeduci supstancu.vlada je od dipl.ing.napravila nk radnika cistaca,ne postujuci KU i zakon o radu.to se zove porobljavanje i primenjuje se selektino samo u privredi.kakav bazis kakvi rusi.to je novac kojim su direktori opljackali radnike i drzavu,pa tim parama sad uzimaju ono sto je preostalo.sta misli vlada sa akcijama,sa sudskim presudama.nista nije po ustavu i zakonu,vec kako av naumi.koga voli njemu i daje,ali otima od drugih u tome je problem.kadrovski vlada nije dorasla zadatku,jer unistava privredu drzave kojom vlada.a bez privrede nema ni drzave.a sto se otpremnine tice ona pripada svim radnicima koji su bili u vreme restruktuiranju.zasto je vlada nekom majka a nekom maceha?kad je uplata pio u pitanju,istu treba isplatiti prema skolskoj spremi.Zakonu o radu i KU.isplata pio na minimalnu zaradu,je diskriminacija,i za to vlada treba da podnese ostavku.zasto vladi,poslanicima drzavnim sluzbenicima ne isplati pio na minimalnu zaradu.kad je uravnilovka,neka vazi za sve ,a ne selektivno.sve ovo je rezultat surovanja vlade direktora,pojedinih sindikata,sudova i tuzilastva.ima li ijedna drzavna privredna firma da radi uspesno.pol.stranke nemacku privredu pojele bi za 3meseca.
  • Radnik FRA

    Iz vaših usta u božije uši!



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.953.424 посета
    Тренутно на сајту: 474 посетилац(a)