Литија у Пријепољу на празник Светог Василија Острошког 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Литија у Пријепољу на празник Светог Василија Острошког
Trenutno na sajtu: 538       |       Podeli:
08.05.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље - На празник Светог Василија Острошког, који је и храмовна слава Саборне цркве
Епископ Милешевски Атанасије, фото: ГЗС

у Пријепољу, у недељу, 12. маја, централним пријепољским улицама као и претходних година проћи ће литија.

У Саборном храму Светог Василија у Пријепољу, служиће се Света архијерејска литургија са почетком у девет сати, након које ће кренути литија централним градским улицама.

Епископ милешевски Атанасије је истакао да тога дана црква саборно прославља личност великога светитеља Светога Василија Острошког и да овај светитељ код народа овога краја ужива велико поштовање и да је уз Светог Саву и архангела Гаврила најпоштованији.

“Свети Василије Острошки је велики епископ, пастир народни живога стада, учитељ и исцелитељ, он дејствује и после свог блаженог упокојења преко својих светих моштију које су натопљене балагодаћу која је чудотворна на многоврсне начине”, казао је владика.

Он је истакао да су пријепољски крај као и други простори око њега благословени стопама светих предака и њиховим делима.

“Када славимо спомен на Светога Василија и друге свете људе, ми излазимо из храмова и на тај начин хоћемо да прођемо и ширим простором. Тако ћемо и на дан Светог Василија Острошког сатворити литију по целом граду имајући у виду да је са нама тада молитвено духом својим присутан и сам светитељ и благосиља народ”.

Епископ Атанасије је нагласио да они који долазе у храм посвећен Св. Василију Острошком у Пријепољу као и у свети манастир Милешево бивају обогаћени благодаћу божјом и куд год иду по свету преносе тај благослов који узму одавде.

“Али и поред тога на његов дан је потребно да ма где они били, да тога дана ако могу дођу на ове наше просторе који су благословени и да се обагате истим благословом и да са њим иду својим дужностима које ће успешније обављати. Молимо се богу да нам да лепо време тога дана да што бље прославимо и молимо његовом угоднику и да код бога издејствује за нас да и ми успешно водимо свој земаљски живот богоугодно и човекољубиво да оприсутњујемо благодат божију самим начином свога живота, да сејемо мир, љубав и слогу. Верујем да ће дан спомена Св. Василија Острошког обогатити наш град Пријепоље”, рекао је владика милешевски.

Епископ Атанасије је такође рекао да сви они који “окупљају публику око себе, раде то са оним са чим располажу, па тако чини и Свети Василије Острошки и сви свеци божији”.

“Они нас окупљају око себе, али самим тим они нас сабирају око бога и његове благодати, мудрости и науке, тиме нас они дарују и обогаћују. То је богатство које ћемо добити на дан прослављања Св. Василија Острошког. Ради тога нас он сабира, зато што има шта да нам да и то што ће нам он дати биће корисно за мир, слогу, успех, благостање у свему добром”, закључио је владика Атанасије.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


prijepolje litija vasilije ostroski

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.203.727 посета
Тренутно на сајту: 537 посетилац(a)