Божидар Ђелић огорчен стањем у ДС „Грађани од нас очекују решења и идеје, а не да се међусобно свађамо" 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Божидар Ђелић огорчен стањем у ДС „Грађани од нас очекују решења и идеје, а не да се међусобно свађамо"
Trenutno na sajtu: 499       |       Podeli:
09.06.2020 | 0 коментар(а)



Божидар Ђелић, потписник Апела за очување демократије и владавине права, каже да руководство ДС-а
Фото: ГЗС

низом одлука у последње време угрожава демократију у странци, а да председник Зоран Лутовац систематски распушта или суспендује све оне који мисле другачије од њега.


Ђелић каже да је то што су суспендовани скоро сви чланови Статутарне комисије странке, исто као када би председник државе распустио Уставни суд јер му се не свиђа нека његова одлука.


Последњих месеци сведоци смо превирања у Демократској странци. Са групом угледних демократа потписали сте апел за очување демократије и владавине права који сте послали свим члановима. Зашто сте се одлучили на тај корак?


„Зато што тренутно руководство низом одлука угрожава демократију унутар Демократске странке. То не смемо дозволити. Апел нема везе са бојкотом избора. Апел има везе са чињеницом да се по први пут гуши дијалог унутар странке, док она нестаје са политичке сцене. Апел је добронамерни позив да се окупимо и разговарамо на изборној скупштини, да се ујединимо са сродним странкама и припремимо за будућност.


Да ли се икада раније догодило да буде распуштено скоро 80 одбора, Омладина, Градски одбор Београда...?


„Никада. У ДС-у је увек било различитих мишљења, али странку нико није водио тако што систематски распушта или суспендује све оне који мисле другачије.


Врхунац је суспензија скоро свих чланова Статутарне комисије од стране председника и Извршног одбора. Каква порука се тиме шаље, и члановима и гласачима ДС-а?
То је као када би председник државе распустио Уставни суд, који мора бити брана било чијој самовољи. Тај корак је сушта супротност традицији ДС-а. То је заправо била кап која је прелила чашу искреним демократама, па и мени. Зато наш Апел наилази на велику подршку са свих страна, унутар и ван странке.


Председник странке Зоран Лутовац је чак поднео и кривичну пријаву против посланице ДС-а Александре Јерков...


„Потпредседница ДС-а, народна посланица Александра Јерков, годинама се храбро бори за људска права и демократске вредности. Она је због тога често била на мети режима и његових саучесника. Ми из Апела је подржавамо против бесмислених оптужби које наносе штету њој лично, ДС-у и целој опозицији. Морали смо много жешће бранити и Драгољуба Мићуновића од оптужби Бошка Обрадовића, јер је то питање принципа”.
Чланови који су указали на кршење демократских процедура у ДС-у, означени су као Вучићеви пучисти". Звучи невероватно, али тако је названа и једна Вида Огњеновић. Како то коментаришете?


„То је је реторика налик оној против које се странка бори. Она мора да престане. То никада није била, нити сме бити ДС”.
Шта је по вашем мишљењу разлог што се одуговлачи са уједињењем и стварањем велике ДС?


„Људима је доста да слушају о сукобима унутар ДС-а и опозиције. Грађани од нас очекују решења, идеје, позитивну енергију, а не да се бавимо сами собом. Зато свака иницијатива о уједињењу охрабрује и морамо је спровести у дело. Доћи ће до промена, можда се неки њих плаше, али то не сме бити препрека”.
Да ли већ имате на уму ко би могао да буде у будућем руководству те уједињене ДС?
„Демократска странка и даље располаже завидним људским потенцијалом. Тај потенцијал ће бити још јачи када се сродне странке споје и укључе многобројни чланови и симпатизери који тренутно живе у иностранству”.


Снажна ДС је интерес Србије


У чијем је интересу ово што се данас дешава у ДС?
„Свако има право на мишљење. Међутим, у интересу је Србије да постоји снажна ДС. Грађани морају имати квалитетну алтернативу режиму. То је срж демократије”.

ГЗС/Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


djelic demokratska stranka

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.227.660 посета
Тренутно на сајту: 500 посетилац(a)