НСЗ: Најмања незапосленост у последњих 25 година 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
НСЗ: Најмања незапосленост у последњих 25 година
Trenutno na sajtu: 481       |       Podeli:
16.08.2017 | 0 коментар(а)



Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић, изјавио је данас да се до краја године очекује значајно смањење незапосланости

и да би било добро када би она била 11, 12 одсто.

Додаје да је статистика на евиденцији Националне службе за запошљавање забележила најмању незапосланост од 1992. године.

Мартиновић је у изјави за РТС рекао да очекује нижу стопу незапослености крајем другог квартала.

"Крајем овог месеца биће званичних резултата, али сам сигуран да ће, што се стопе незапослености у другом кварталу тиче, она бити нижа. Најповољнија стопа незапослености била је 13 одсто крајем прошле године и очекујем сада да буде испод тога", каже Мартиновић.

Додаје да је статистика на евиденцији Националне службе за запошљавање забележила најмању незапосланост од 1992. године.

"На евиденцији је сада 638.000 незапослених. Последњих неколико година, тачније послење три, четири, бележимо позитивне трендове на тржишту рада", напомиње Мартиновић.

Каже да је први квартал увек најнеповољнији, а да у другом опада незапосленост чему доприносе и сезонски послови.

"У летњим месецима смањење незапослености се осећа у пољопривреди, грађевинарству, трговини, угоститељству. Има доста рада на црно али има и пријава на обавезно социјално осигурање", каже Мартиновић.

Истиче да је прошле године незапосленост била 13 одсто.

"До краја године очекујем да се забележи значајно смањење незапосланости, а били бисмо задовољни кад би била 11, 12 одсто. То би било охрабрујаће и показало би да смо на добром путу и да је оживело тржиште рада", напомиње Мартиновић.

Каже да на евиденцији НСЗ има 900 људи из ИТ сектора.

"Они се кратко задржавају на нашој евиденцији и тржиште рада захтева ову струку, то је дефицитарно занимање. Успели смо да преквалификујемо око 1.440 лица у ИТ област", објашњава Мартиновић.

РТС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.167.814 посета
Тренутно на сајту: 481 посетилац(a)