СНС Лучани: Одборник СО Лучани Ивица Вукићевић у сукобу интереса? 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
СНС Лучани: Одборник СО Лучани Ивица Вукићевић у сукобу интереса?
Trenutno na sajtu: 757       |       Podeli:
12.01.2018 | 0 коментар(а)



Лучани - Савет за борбу против корупције СНС у Лучанима поднео је Агенцији за борбу против корупције

иницијативу за утврђивање сукоба интереса Ивице Вукићевића одборника ГГ Један тим у СО Лучани који је истовремено и председник Савета Месне заједнице Гуча и затражио од још два одборника, из владајућих СНС и СПС, да се повуку са функције председника и члана савета месне заједнице, наводи се у саопштењу лучанских напредњака.

Они се позивају на Закон о Агенцији за борбу против корупције (чл. 2.) којим је прописано да је јавна функција и функција у органима јединице локалне самоуправе, органима јавних предузећа и привредних друштава, установа и других организација чији је оснивач и јединица локалне самоуправе, а подразумева овлашћења руковођења, одлучивања, односно доношења општих или појединачних аката.

,,Одборник скупштине општине не може истовремено да буде председник, односно члан савета месне заједнице које су основане на територији исте општине, јер је то у супротности са обавезом функционера прописаном одредбама чл. 27. ст. 2. и 3. Закона о Агенцији, на основу којих је функционер дужан да ствара и одржава поверење грађана у савесно и одговорно вршење јавне функције и да избегава стварање односа зависности према лицу које би могло да утиче на његову непристрасност у вршењу јавне функције.

Одредбама чл. 28. ст. 1. и 2. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", бр. 129/07, 83/14-др. закон и 101/16-др. закон) прописано је да је скупштина општине највиши орган општине који врши основне функције локалне власти и да скупштину општине чине одборници, док је чл. 32. ст. 1. тач. 2. истог закона прописано да скупштина општине доноси буџет и завршни рачун општине”, наводи се у саопштењу.

Савет за борбу против корупције ОО СНС у Лучанима такође истиче да је одредбом чл. 72. истог закона, поред осталог, прописано да се ради задовољавања потреба и интереса локалног становништва у селима оснивају месне заједнице и други облици месне самоуправе, и да се месне заједнице и други облици месне самоуправе могу образовати и у градским насељима (кварт, четврт, рејон и сл).

,,Одредбама чл. 73, 75. и 77. ст. 1. наведеног закона прописано је да скупштина општине, одлучује о образовању, подручју за које се образује, и укидању месних заједница, да се средства за рад месне заједнице обезбеђују, поред осталог, из средстава утврђених одлуком о буџету општине, да месна заједница доноси финансијски план на који сагласност даје надлежни орган општине и да се одлуком скупштине општине може свим или појединим месним заједницама поверити вршење одређених послова из надлежности општине, уз обезбеђивање за то потребних средстава”, тврде у напредњачком Савету за борбу против корупције.

Лучански напредњаци закључују да из наведеног произлази да између јавне функције одборника скупштине општине и обављања посла председника - члана савета месне заједнице основане на територији исте општине постоји однос зависности који би могао да утиче на непристрасност функционера у вршењу јавне функције.

,,Ово стога што исто лице као председник - члан савета месне заједнице доноси финансијски план, односно учествује у доношењу истог као председник - члан савета месне заједнице, а затим као одборник у скупштини исте општине учествује и стара се о доношењу одлука и других аката скупштине општине у вези са радом те месне заједнице, што је у супротности са одредбама чл. 27. ст. 2. и 3. Закона о Агенцији, због чега смо покренули иницијативу за утврђивање сукоба интереса”, каже се у саопштењу за јавност.

Из Савета за борбу против корупције СНС поручују да ће испитати да ли се у сукобу инереса налази још неко од одборника Скупштине општине Лучани, а пре свега председник ФК „Драгачево“ Гуча и других који се финансирају и из буџета општине Лучани.

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.041.187 посета
Тренутно на сајту: 761 посетилац(a)