Тешка година за српски туризам: агенција „ММ Голд” из Чачка престала са радом 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Тешка година за српски туризам: агенција „ММ Голд” из Чачка престала са радом
Trenutno na sajtu: 387       |       Podeli:
24.11.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Многим туристичким посленицима и агенцијама ове године је у Србији, због невоље

која је притисла планету, десет пута је лакше било да изгубе него зараде динар или евро. Бројни су дошли на ивицу пословног опстанка или прешли границу финансијске издржљивости.

Међу њима је туристичка агенција „ММ Голд” из Чачка која је управо, после 15 година постојања, престала са радом, што значи и да за троје запослених престаје радни однос. Са каквим су се невољама од пролетос суочавали радници ове куће очито се и до појединости види из обраћања које је Милка Чолаковић, као одговорно лице агенције упутила путницима, а достављено је и Гласу западне Србије. Ту стоји...

„Драги наши путници, користим овај начин да вас о томе обавестим јер то заслужујете због поверења које сте нам у претходним годинама поклањали а које смо ми увек оправдавали што желимо и овог пута. А желимо, као и увек, да директно од нас добијете праве и истините информације. Такође, ја као одговорно лице агенције не желим да неко, ненамерно и из непознавања ситуације, баци сенку на моје име или на моју беспрекорно чисту радну биографију.

Наиме, по завршетку ПМФ- а, одсек туризам, запошљавам се као стјуардеса у ЈАТ-у на међународним и интерконтиненталним летовима и после пет година рада напуштам летење и почињем да радим у туристичкој агенцији ’Кон Тики’. Повратком у Чачак, настављам са радом као продавац аранжмана и авио карата у туристичкој агенцији ’Аутопревозтурист’ до отварања агенције ’ММ Голд’ где сам до сада била запослена као одговорно лице. За време рада унапређивала сам и усавршавала своја знања (поседовање сертификата за продају авио карата, лиценца туристичког пратиоца...) и са 56 година старости немам ни једну једину рекламацију везану за свој рад (да не говорим о пријавама, тужбама...).

Ово је и моја морална обавеза према хиљадама колега који су запослени у туризму и који се такође налазе на рубу егзистенције, јер се уз затварање туристичких агенција најчешће користи реч ’превара’ која може до краја да понизи хиљаде људи који часно и са пуно љубави раде овај посао, а у случају агенције „ММ Голд” једини разлог затварања је немогућност обезбеђивања финансијских средстава за наставак рада агенције.

Пословна орјентација агенције је организовање летовања у Грчкој као и организовање путовања у европске метрополе. Нажалост, испоставило се да је због епидемије вируса ковид која још траје и неизвесно је када ће се завршити, пословање агенције било доведено у питање.

Како од 15. марта ове године агенција нема никаквих прихода, обзиром на огроман пословни губитак и немогућност добијања кредита од пословних банака, одговор (Фонда за развој где смо аплицирали за кредит за ликвидност још нисмо добили) а као запослена у туристичкој агенцији нисам од неколико банака могла добити ни кеш кредит који бих, наравно, искористила за плаћање барем неких агенцијских трошкова, нашли смо се пред питањем како наставити пословање.

А много енергије, знања, новца је уложено у покушаје да се пословање покрене.
Сваки наговештај отварања граница смо користили за покушај да реализујемо барем неко од уговерених летовања у Грчкој или путовања (Солун, Крф, Праг, Албанија...). Од 15. јуна до 1. јула смо три пута одлазили у Грчку на договоре око припреме наших објеката за наставак сезоне који се очекивао од 1 јула, али нажалост тада је наступила забрана уласка наших грађана у Грчку која је продужена и даље траје.
На захтев група наших путника, одлазимо у Албанију, бирамо и резервишемо хотел за групе које су требале да отпутују током септембра, али нас у реализацији и тих путовања онемогућава нова мера којом су путници који се враћају из иностранства у обавези да се пријаве на портал Министарства здравља или ако имају неке симптоме да се јаве у ковид амбуланту.

Обзиром да је Чачак дуго био међу неколико градова који су имали неповољну епидемиолошку ситуацију, постало је јасно да се наши суграђани, и поред добре воље и жеље, не могу покренути на нека масовнија путовања. Наравно, разумљив је и страх запослених али и страх послодаваца који су се у овим околностима плашили од заражавања овим вирусом и свим последицама које би то са собом донело.
И опет, сви покушаји да агенција оствари неки приход кроз ова путовања, падају у воду.

Морам да нагласим да су са жиро рачуна агенције трошена средства за исплаћивање плата, доприноса, кредита, гаранције од инсолвентности која је исплаћена у целости, телефона, одржавања сајта, резервационог система... И поред свих недаћа и без прихода испуњавали смо законску обавезу да задњег дана сваког месеца на рачуну имамо прописани износ од 5000 евра (што је више од 600.000,00 динара) а све у жељи да остваримо законске услове за наставак пословања.

Такође, ниједан једини динар није подигнут са агенцијског рачуна на име путних трошкова, дневница, хотелског смештаја...и сви одласци у иностранство су финансирани из сопствених средстава.

Обзиром на дугогодишњу и коректну сарадњу са хотелијерима из Грчке, успели смо да са њима постигнемо договор и сав новац који су они нама вратили (а вратили су мањи део),одмах смо преусмерили на повраћај уплаћених средстава једном броју путника.
Отпуштања радника није било, до данас, а запослене колегинице су биле ослобођене доласка на посао јер нисам желела да се излажу ризику да се разболе и сматрала сам да су много корисније у својој породици него у агенцији где је телефон одавно престао да звони!

Српско војничко гробље „Зејтинлик” у Солуну, чувар Ђорђе Михаиловић и Милка Чолаковић, Фото: Милка Чолаковић

 

Наравно, све наведено се може проверити код одговорних лица.
Како су границе са Грчком и осталим земаљама у региону и даље затворене за путнике из Србије и не постоји могућност одласка на разговоре са нашим инопартнерима, секторска помоћ агенцијама се одавно најављује али је и изостала, ја више не могу да размишљам о томе да је вирус ковид изазвао проблем у туризму на глобалном нивоу јер у овом тренутку, све приспеле обавезе које се односе на пословање агенције, престају да буду глобални већ постају мој лични проблем који не могу да решим због немогућности да обезбедим средства за наставак пословања (месечни трошак овако мале агенције је око 2.000 евра).

Такође, за наставак рада потребно је обезбедити гаранцију од инсолвентности код осигуравајуће куће која у овом тренутку кошта (под условом да буде одобрена) 11.000 евра, неповратно за 12 месеци (што је додатни месечни трошак више од 1.000 евра) или код пословне банке депоновати чак 200.000 евра што је незамислива цифра!!!!!
Сви који ме познају,знају да сам у послу изузетно вредна, храбра, истрајна, да у мом речнику не постоје речи ’нећу, не могу или не знам’ већ ’хоћу, могу или научићу’ и знам да ми верују када кажем да сам све своје менталне, физичке и финансијске могућности потрошила у покушајима да опстанем.

Јер, ’ММ Голд’ је мој живот!!! Моје друго дете!!! Путници су моја породица!!!
Али како нема ни правних ни финансијских основа за наставак рада агенције, тешка срца сам се одлучила на овај корак и није ме срамота да признам и прихватим своју немоћ која је последица околности на које лично не могу да утичем.

И зато молим све путнике којима до сада није извршен повраћај уплаћених средстава да имају мало стрпљења и разумевања на ове околности јер ће сви понаособ бити позвани од стране овлашћеног лица како би добили информације о начину наплате својих потраживања.

Драги наши путници, још једном вам се захваљујемо на дугогодишњем поверењу и оданости „Голду”, на томе што сте по неколико пута годишње, и тако годинама, бирали баш нас да будемо организатори ваших путовања а и нама је била велика част познавати вас пре свега као људе а потом као путнике.

Желимо вам добро здравље, чувајте себе и ваше најмилије,…..до нових путовања!
Ваша Милка”,  стоји у поруци ове вредне жене која је годинама успешно водила туристичку агенцију у овом граду.

 

ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak turizam agencije zatvaranje mm gold

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.506.394 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)