Драгачевско језеро Голи камен мистериозна атракција 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Драгачевско језеро Голи камен мистериозна атракција
Trenutno na sajtu: 536       |       Podeli:
17.06.2021 | 0 коментар(а)



Лучани – Купалишна сезона на многим безенима и рекама широм Сербије је почела,
Фото: РИНА

али мало ко зна да и Драгачевци имају своје море како они називају језеро Голи камен које се налази ушушкано у шумској оази између села Котража и Вучковуца, на само 17 километара од центра Гуче. Ова вештачка акумулација настала је изградњом бране 1990. године и била намењена пре свега за водоснабдевање. Међутим, тој намени језеро никад није служило, па је сада то нетакнута природна оаза између Котраже и Вучковице.

„Чим крену летњи дани овде се окупљају мештани околних села. Права је природна оаза, за уживање у пливању али и пецању јер је ова вода изузетно богата бројним вртстама, па се за удицу могу ухватити шаран, сом, бабушка, караш“, каже мештанин Вучковице.

Међутим, једину сенку на ову природну оазу бацају приче које већ одавно круже, а везане су за изградњу језера Голи камен. Дуго се спекулисало да је приком ископавања на дну језера сакривен опасан нуклеарни отпад који је, како су говорили, стигао из Словеније. Поједини су у то поверавали и њих нема чак ни на обалама, а остали мештани уживају у чистој води и нетакнутој природи.

“Нема простора за било какве спекулације кад је у питању ово језеро. Изграђено је како би се решио дугогодишњи проблем који мештани имају са водом, али због изузетно сушних година ниво је опао, тако да вода са ове акумулације не може да се користи за ове сврхе, већ има искључиво туристички потенцијал. Уређена је и путна инфраструктура како би посетици до ове локације лакше стизали”, рекао је за РИНУ, председник општине Лучани, Миливоје Доловић.

Језеро Голи Камен захвата површину од 7,4 хектара и налази се на 550 метара надморске висине, а водом га снабдевају два потока која теку из ивањичких села Лиса и Луке.

 

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


dragacevo jezero

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.199.735 посета
Тренутно на сајту: 536 посетилац(a)