U dvorištu Narodnog muzeja u Čačku otkriveno izuzetno arheološko nalazište 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
U dvorištu Narodnog muzeja u Čačku otkriveno izuzetno arheološko nalazište
Trenutno na sajtu: 439       |       Podeli:
14.07.2023 | 0 коментар(а)



Čačak – U okviru poslova koji se rade u okviru Nacionalne prestonice kulture, u dvorištu Narodnog muzeja



u Čačku otkriveno je izuzetno arheološko nalazište.

„Imamo jedno izuzetno arheološko nalazište u centru grada čije smo istraživanje započeli još prošle godine, a ve u okviru Nacionalne prestonice culture. Zapravo ta istraživanja su krenula kao zaštita istraživanja I polako prelaze u sistematske radove. Mi imamo biser sezone, to moram da istaknem, jer u Srbiji nije svaki dan da se prilikom istraživanja nailazi na jedno rimsko utvrđenje. Prošle godine smo samo začeprkali, otprilike nismo bili baš ni svesni o čemu se radi. Ove godine su istraživanja nastavljena I zaista imamo ispod grada grad, imamo čitavo rimsko utvrđenje sa raznim objektima, raznim strukturama, mnogo arheoloških nalaza, veoma zanimljivih I pretpostavljam da će oni piolako menjati neku arheološku sliku ovog grada”, rekla je Katarina Dmitrović, kustos Narodnog muzeja i rukovodilac istraživanja.

Katarina Dmitrović, kustos Narodnog muzeja i rukovodilac istraživanja, foto: 4N Stiusio/D. Nikolić

Dmitrović je istakla značaj ovog arheološkog bisera koji je vredan svake pažnje.

„Znali smo samo delimično I da Čačak delimičmo leži na jednom ozbiljnom rimskom stratum, ali se nije znalo šta konkretno. Imali smo već nekoliko nalazišta, imamo dvorošte Gimnazije Rimske terme koje su I prezentovane, ali nismo znali da u dvorištu muzeja postoji i deo rimskog utvrđenja, koje je zaista na jednom fantastičnom mestu, jer je danas muzejska parcela parkovski proctor koji pruža mogućnost I za jednu buduću prezentaciju. Inače, ovaj program smo nazvali „Grad ispod grada”, malo je to krenulo možda naivno, ali se pokazalo da imamo grad ispod grada”, zaključila je Dmitrović.

Grad ispod grada, foto: 4N Studio / D. Nikolić

Uključenje emitovano u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


arheolosko nalaziste rimsko naselhje cacak katarina dmitrovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.937.206 посета
Тренутно на сајту: 440 посетилац(a)