ФАБРИКА ХАРТИЈЕ ИДЕ У БАНКРОТСТВО? 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival             

 
ФАБРИКА ХАРТИЈЕ ИДЕ У БАНКРОТСТВО?
Trenutno na sajtu: 371       |       Podeli:
05.09.2013 | 0 коментар(а)



Чачак – Најстарија фабрика у Чачку, која је непрекидно производила папир од 1930. до 2011. с мањим застојима само током 1944. године, иде ка банкротству.


Стечај у Фабрици хартије „Божо Томић” проглашен је 5. јула ове године а на првој скупштини поверилаца, прекјуче у Привредном суду у Чачку, Агенција за приватизацију предложила је спровођење стечајног поступка банкротством, односно продајом имовине.

За тај предлог изјаснили су се скоро сви повериоци који су се појавили пред Судом, али они заједно имају право на само 4,4 одсто укупних потраживања. Због тога је судија Марија Аџемовић саопштила да решење о спровођењу стечајног поступка банкротством може донети тек накнадно, уколико у остављеном року од 90 дана нико не поднесе предлог плана реорганизације фабрике.

Претходни стечајни поступак у овом колективу био је покренут 2010. године али је тада прихваћен УППР поднет од стране компаније „Честијм” из Софије, која је у лето 2007. године купила чачанску фабрику. Међутим, од тог плана није било велике користи па је априла 2011. године искључена струја због неплаћања и коначно прекинута производња. Фабрика је тада имала 255 радника, губитак изнад висине капитала износио је 1,46 милијарди динара, а децембра исте године Агенција је раскинула уговор о приватизацији.

Повереник стечајног управника по уговору, Милутин Обрадовић, обавестио је прекјуче у Суду повериоце о тренутном стању. Фабрика има 15 објеката чија је ликвидациона вредност 303 милиона динара, два су без употребне дозволе а осталих 13 под хипотеком. Вредност опреме је 166, залиха 12 милиона и уз још нека мања права имовина је процењена на укупно 488 милиона.

Са друге стране, обавезе ФХ износе 2,025 милијарди динара: 157 милиона се дугује радницима за зараде, 849 за порезе, 674 добављачима у земљи и 269 милиона у иностранству при чему је реч углавном о повезаним власниковим фирмама, док су обавезе према банкама 74 милиона.

Занимљиво је да Бугари нису послали никога свог на рочиште, ни адвоката да их заступа, иако по разним основама од ФХ потражују више од 800 милиона динара. Од проглашења стечаја нису се јавили ни послали било какав захтев, нити овластили неког правника да поступа у њихово име.

Г. Оташевић 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.126.610 посета
Тренутно на сајту: 372 посетилац(a)