Пола милијарде за Овчарско-кабларску клисуру: од приступних путевa, РХ центра, до улагања у спорт и екологију 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
Пола милијарде за Овчарско-кабларску клисуру: од приступних путевa, РХ центра, до улагања у спорт и екологију
Trenutno na sajtu: 509       |       Podeli:
14.10.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - У наредној години у Овчарско-кабларској клисури из буџета Владе РС са различитих позиција,
Овчар Бања, фото: РИНА

биће уложено пола милијарде динара, рекао је градоначелник Града Чачка Милун Тодоровић који је и преседавао на јучерашњем састанку Међуресорне радне групе за развој Овчарско-кабларске клисуре.

„Пре свега нас очекује завршетак саобраћајнице од магистралног пута до видиковца на Каблару. У завршној фази је изградња паркинга у горњем делу и у наредних неколико дана завршавамо пет километара пута. Наредне године планирано је још четири километра, вредности 250 милиона динара као и изградња самог видиковца са приступним стазама за шта је намењено 130 милиона, као и еколошки катамаран који ће моћи да превози туристе језером”, рекао је Тодоровић.

Веома битно и са стране чачанске и лучанске стране је мост преко Западне Мораве и развој саме саобраћајнице до врха Овчара са изградњом параглајдинг стазе. Овим мостом општина Лучани добија могућност да развија и своје туристичке садржаје, камп АМСС, ресконструкција отворених базена који су били у функцији до пре десетак година и све оно што својим планским актима желе да ураде.

„Што се тиче града Чачка, само ће 90 милиона бити инвестирано у екологију у наредној години. А у плану су и велики капитални пројекти, по билетералном споразуму Републике Србије и Мађарске, око 35 милиона евра издвојиће се за потпуно измуљавање и чишћење језера Међувршје. Завршили смо елаборат о процени утицаја на животну средину и очекујемо да у наредној години и овај пројекат крене у реализацију”, казао је Тодоровић.

Милун Тодоровић

Наредне недеље требало би да се распише јавна набавка за изградњу РХ центра у самој Овчар Бањи. Тодоровић додаје да је за овај пројекат опредељено пет милиона евра за изградњу и опремање и да је он круцијалан за здравствени туризам.

„За очекивати је да ће Овчар Бања, на 5.000 хектара заштићеног подручја са свим манастирима бити једна од најлепших бањских лечилишта и туристичких атракција, од стаза за планинаре и алпинисте, железничке станице, трга у Овчар Бањи, природњачког музеја који ће бити готов до краја ове године. Доста ће се улагати и у спорт и рекреацију. У наредној години по завршетку пројекта за канализацију и водоводну мрежу, очекујемо четири милиона за инвестицију. А и прилази манастирима ће бити уређени, у току је изградња паркинга испред манастира Благовештење и само та инвестиција износи 14 милиона динара. Заочекивати је да ће у наредне две године преко 55 милиона евра бити уложено у пројекте”, закључио је Тодоровић.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.166.430 посета
Тренутно на сајту: 510 посетилац(a)