Измене закона о извршењу: Мањим дужницима извршитељи неће моћи да заплене једини дом 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Измене закона о извршењу: Мањим дужницима извршитељи неће моћи да заплене једини дом
Trenutno na sajtu: 533       |       Podeli:
03.04.2019 | 0 коментар(а)



Нацрт измена и допуна Закона о извршењу и обезбеђењу још увек није завршен. Како пише Политика,

током априла очекује се још један састанак радне групе, а иако је било најављено да ће нацрт бити објављен за јавну расправу крајем марта, овај рок је продужен за крај априла.

,,Рад на тексту измена и допуна закона је у завршној фази. Очекујемо да ће крајем априла бити отворена јавна расправа, током које ће стручна јавност имати прилику да изнесе своје коментаре на предложена решења", речено је за Политику у Министарству правде.

Било је предлога да се донесе потпуно нови закон о извршењу и да се извршења врате у надлежност суда, али се то ипак неће догодити.

,,Јавни извршитељи неће бити укинути", рекла је Нела Кубуровић протеклог викенда на Петом годишњем саветовању јавних извршитеља на Златибору.

,,Управо захваљујући раду извршитеља, комунална предузећа су побољшала пословање, зато што је степен добровољне наплате далеко већи него што је то било раније. Данас ће вам у сваком комуналном предузећу рећи да грађани у 90 одсто случајева плаћају своје обавезе", рекла је министарка правде.

Једна од новина у закону биће електронска аукција непокретности, која ће омогућити свим заинтересованима да прате поступак продаје.

Радна група која треба ускоро да оконча рад на изменама закона разматра да у закон унесе прецизну одредбу којом ће утврдити границу за висину дуга који не може бити наплаћен продајом једине некретнине дужника.

,,Оно што Министарство правде разматра је лимит, односно износ потраживања на основу кога неће моћи да се спроводи извршење продајом непокретности. На тај начин ће за мала потраживања грађани бити сачувани на неки начин од бојазни да се прода стан у коме живе. Само је питање испод ког износа неће моћи да се спроводи продаја непокретности", рекла министарка правде Нела Кубуровић.

Јавни извршитељи су на саветовању на Златибору могли да чују каква су искуства Хрватске када је реч о принудној продаји непокретности. Наиме, како је навела др Ванда Божић са Правног факултета у Загребу, дужник у Хрватској не може остати без јединог крова над главом због комуналног дуга.

,,Законом је предвиђено да се не може запленити некретнина за новчана потраживања испод 20.000 куна (око 2.700 евра). Међутим, предложеним изменама тај износ вероватноће се подићи на 40.000 куна (око 5.200 евра)", рекла је др Божић.

ГЗС / Политика




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.203.880 посета
Тренутно на сајту: 534 посетилац(a)