Ливада Блашковина у Висибаби код Пожеге некад је била место где су се сахрањивали велики освајачи 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Ливада Блашковина у Висибаби код Пожеге некад је била место где су се сахрањивали велики освајачи
Trenutno na sajtu: 297       |       Podeli:
07.12.2021 | 0 коментар(а)



Пожега – Село Висибаба код Пожеге данас је пуно вредних пољопровредника, а воће и поврће из овог краја обилази Србију.
Ливада Блашковина у Висибаби код Пожеге некад је била место где су се сахрањивали велики освајачи, Фото: РИНА

Међутим, ништа мање вредни нису били житељи овог краја стотинама година уназад, преноси агенција РИНА.
Археолошка истраживања обављена на овом подручју доказују да историја живота сеже у изузетно далеку прошлост, у праисторијско доба, а нису је заобишли ни стари Римљани који су се овде доселили крајем И века пре нове ере. Ипак, стварни процес романизације овог простора започео је тек у И веку након рођења Христа. Муниципиум Малвесатиум је покривао територију у најближим границама Чајетине, Ужица, Бајне Баште са седиштем у центру села Висибабе.

Ливада Блашковина, Фото: РИНА

„Након освајања појединих крајева Римљани су градили путеве који би омогућавали брже кретање војске која је ишла у освајачке походе, али и развој трговине. На територији општине Пожега пронађено је мноштво налаза из раздобља касне антике, остаци архитектуре упућују на постојање живота у античко доба. Пронађено је разноврсно керамичко посуђе,оружје као и укоснице и игле које су тадашње житељке користиле у свакондевном животу“, каже за РИНУ новинар Раде Марковић који се са посебном пажњом бавио археолошким локалитетима у Пожеги.

У селу Висибабе постоји неколико археолошких налазишта, а најплодинија за истраживаче била су Крчевине, Варошиште. Постојање великог римског насеља морало је подразумевати и постојање римског гробља које су археолози пронашли на локалитету Блашковина који се налази у источном делу места Висибаба, на тераси изнад Западне Мораве. Истраживања и ископавања су извршена у другој половини 20. века, а претпоставља се да гробље датира из периода ИИ и ИИИ века. Откривени су споменици, постаменти и фрагменти надгробних споменика, али и једна камена урна висине преко једног метра са удубљењем. Налазиште припада категорији споменика културе од великог значаја, уписан у централни регистар 1983.

„Изузетан је проналазк ципуса са пољем са натписом и рељефом, на којем је представљен Атис. Од осталих налаза издвајају се остаци грађевине која је имала стране дужине око 12 м око које су лежали бројни фрагментовани остаци архитектонске пластике од сивог кречњака. Према наводима археолога за сада је регистровано 29 споменика на римском гробљу на ливади у Блашковини која је још позната под именом Зеленац“, каже Марковић.

Већина остатака живота Римљана на територији општине Пожега данас није видљива голим оком. Али, сећање на старе ратнике у селу Висибабе чува ковач римског оружја, Бато Ђокић који на оригиналан начин представља тајне римске владавине.

„Да би се урадио један римски мач потребно је уложити исто времена и труда као да са њим идете у рат, иако је он у данашње време само играчка. Мачеви се врло често користе глумци у позоришту како би на што бољи начин представили дух старих времена. Претворити усијано гвожђе у хладно оружје, поприлично је дуг процес. Сав потребан материјал проналазим у природи, трудим се да што више радим ручно, а мање да користим машине”, рекао је Бато.

У античко време овим занатом бавили су се посебени мајстори ковачи-оружари. Знало се ко кује мачеве, ко стреле, а ко прави лукове или штитове. Уз бројне друге, то је само још један доказ који показује колико је била развијена цивилизација старих Римљана и да поколења кроз векове од њих могу много да науче.

 

 

 

РИНА / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


VISIBABA BLASKOVINA RIMSKO GROBLJE RINA

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.796.058 посета
Тренутно на сајту: 298 посетилац(a)