Усвојена иницијатива чланица ПКС, одобрене извозне квоте за пелет 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Усвојена иницијатива чланица ПКС, одобрене извозне квоте за пелет
Trenutno na sajtu: 831       |       Podeli:
03.12.2022 | 0 коментар(а)



Влада Србије усвојила је иницијативу чланица Привредне коморе Србије (ПКС) и до краја јануара 2023. одобрила квоту
Усвојена иницијатива чланица ПКС, одобрене извозне квоте за пелет, Фото: ГЗС

за извоз пелета у висини од 24.000 тона, наводи се на сајту ПКС.

ПКС је 23. новембра упутила влади иницијативу домаћих произвођача пелета окупљених у Групацију за обновљиве изворе енергије да омогући извозне квоте у периоду важења Одлуке о привременој забрани извоза одређених дрвних сортимената од битне важности за Републику Србију, односно до 31. јануара 2023.

На састанку представника привреде, Коморе, надлежних министарстава, кабинета председника и премијерке, разматран је захтев ПКС, извозне могућности, стање залиха и снабдевеност домаћих потрошача и постигнут је договор да се омогући извоз пелета.

Ова одлука Владе Србије донета је у право време, у тренутку када су се потрошачи снабдели потребним количинама свих врста огрева па и пелета и када се јављају одређени вишкови и залихе код произвођача. Пелет се и даље тражи у Европи и земљама у региону, цене су више, а одобрене количине за извоз неће угрозити снабдевеност српског тржишта овим енергентом, истиче Љубинко Савић, секретар Удружења за енергетику и рударство ПКС.

Новац од извоза биће усмерен на подмиривање већ нагомиланих трошкова, исплату добављачима сировине, плаћање енергената и плате запосленима. Ова мера позитивно ће имати ефекте и на ино купце, партнере у иностранству који су стрпљиво чекали отварање, додаје Савић.

Подсећа да је ова година била тешка и пуна изазова за произвођаче пелета у Србији, јер су наслеђени проблеми са краја прошле године, а дуга зима онемогућила је сечу и извлачење сировине из шума и мање и нередовне испоруке дрвета за производњу. Енергетска криза утицала је на повећање цена и трошкова производње и горива за транспорт, што је негативно утицало на пословање произвођача пелета, а регулисане цене и забрана извоза који су ступили на снагу у августу 2022. додатно су отежали пословање произвођача пелета и њихово редовно функционисање.

 

 

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.054.304 посета
Тренутно на сајту: 833 посетилац(a)