Веће субвенције за све који рециклирају 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Веће субвенције за све који рециклирају
Trenutno na sajtu: 286       |       Podeli:
29.11.2019 | 0 коментар(а)



Рециклери би наредне године могли да рачунају на државне субвенције од укупно три и по милијарде динара.

Предлогом буџета за следећу годину ресору заштите животне средине предвиђено је 27 одсто више новца. Сав "вишак" ће бити усмерен у буџетски фонд, па ће он заправо бити већи 45 процената.

Србија, баш као и остале земље света, покушава да се окрене циркуларној економији, чији је принцип коришћење ресурса тако да се отпад елиминише. Уколико би овај заокрет заживео, само у сектору пластичне амбалаже отворило би се 2.000 нових радних места и створило близу 160 милиона евра бруто додате вредности.

Ови подаци су се чули на конференцији "Управљање отпадом у контексту климатских промена", у организацији ГИЗ и Министарства заштите животне средине.

„Највеће повећање ћемо имати у подстицајима за рециклажну индустрију. Годинама рециклери, нарочито они који се баве опасним отпадом, могу да прикупе више него што раде, али држава нема новца да их подржи. Ако хоћемо да се очисти држава, морамо да им помогнемо. И то је питање циркуларне економије. Прво морамо да сакупимо отпад, па да видимо како ће се искористити", рекао је министар заштите животне средине Горан Триван.

Србија припрема и нова решења кроз Закон о управљању отпадом.

„Законом ћемо питање пластичних кеса спустити на локални ниво. Они сносе одговорност за управљање животном средином. Посветићемо пажњу фармацеутском отпаду. Предузећа која се баве отпадом, а огреше се о прописе, неће моћи да поново добију дозволу да се баве тим послом", истиче Триван.

Анализе показују да се у Србији, у сектору пластичне амбалаже, годишње генерише 16 килограма отпада по становнику. Од тога се рециклира свега 22 одсто. У ЕУ се генерише чак 32 килограма по становнику, али се рециклира 43 процента. Када је реч о отпаду хране у Србији, свега један одсто се поново користи на храну за животиње, биогас, компост, донације банкама хране.

ГЗС/еКапија




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.805.542 посета
Тренутно на сајту: 287 посетилац(a)