Награде Надеждиног Меморијала Миљановићу и Перићу 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Награде Надеждиног Меморијала Миљановићу и Перићу
Trenutno na sajtu: 327       |       Podeli:
10.11.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Завршни програм јубиларног, 30. Меморијала Надежде Петровић одржан је на крају прошле седмице у сасвим уском кругу позваних и проглашењем

добитника награда у чачанској Галерији названој по завичајној, првој српској модерној сликарки, доноси „Политика” у данашњем издању Добрим вестима обрадовани су Младен Миљановић из Бањалуке и Владимир Перић Талант из Београда чијим је радовима припала победничка слава.
Новинарима и неколицини гостију, на крају прошле седмице, обратили су се Бранко Ћаловић, директор Уметничке галерије „Надежда Петровић” и селекторка 30. Меморијала проф. др Сарита Вујковић, директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бањалуке.
Ћаловић је нагласио велики значај Меморијала као једног од најзначајнијих репрезената текуће уметничке праксе у региону и несумњиво најобимнији Меморијал у својој шездесетогодишњој историји. Проф. др Сарита Вујковић је истакла изузетну сарадњу и напоре УГНП и МСУРС, које су уметници и организатори уложили како би целовитост јубиларног Меморијала као и уметничко – кустоска идеја под слоганом “На југ, на југ! Идемо на југ!” у потпуности били остварени.
У представљању каталога овогодишњег Меморијала беседили су уредница публикације Мирјана Рацковић, кустос координатор 30. изложбе, и Немања Мићевић, аутор визуелног идентитета и дизајнер каталога. Мирјана Рацковић је нагласила незахвалну улогу уредника сваке публикацију, а поготово оне која обухвата више аутора.
- Ускладити потребе тако обимног Меморијала са захтевима аутора, њиховим богатим биографијама и све то ставити у један исти ниво је изузетно захтеван посао. Креативности и личних, уредничких рефлексија, неминовно је да мора бити а баш у томе леже највеће тешкоће – казала је она.
Немања Мићевић је исходиште пронашао у „чудовишту” од фикуса, највећој биљци ове врсте на Балкану која расте у просторима чачанског Дома културе. Његова „интелигенција” и настојање да буја, да расте и да се одржи пркосећи законима флоре, Мићевићу је дало потребне иницијалне моменте да тежњу ка југу, као природном станишту медитеранске биљке, увеже у каталог изложбе која носи наслов „На југ, на југ! Идемо на југ!”
Свечано су додељене награде 30. Меморијала. Стручни жири (председник Мирослав Карић, кустос Музеја савремене уметности у Београду, Милица Тодоровић, уметничка директорка Галерије савремене ликовне уметности у Нишу и Драгана Божовић, кустоскиња и музејски саветник у УГ „Надежда Петровић”) су награду Меморијала доделили Младену Миљановићу, уметнику из Бањалуке, за видео рад „Звуци родног краја”. У образложењу жирија се, између осталог, наводи: „Рад доноси горко – хуморну студију о сложености друштвено - политичке стварности Босне и Херцеговине, земље која је некад била синоним за мултиетнички, културни и конфесионални суживот али и један од најсуровијих ратова у савременој историји.”
Награда чачанске Галерије додељена је Владимиру Перићу Талeнту из Београда који је био заступљен радом „Карантин за птице”. Објекат је постављен у Градском парку и поклоњен граду Чачку на трајно коришћење.
Жири у образложењу износи: „Перић у новом раду, лоцираном у амбијенту Градског парка у Чачку, наставља са даљим развијањем исте идеје, али овог пута је значајно одређујући новонасталим околностима глобалне здравствене кризе.”
У завршетку свечаности потписан је и, за обе куће, веома значајан споразум о сарадњи између УГ „Надежда Петровић” и Музеја савремене умјетности Републике Српске из Бањалуке. Ту се наводи да ће обе установе радити на заштити и представљању културног наслеђа као и сарадњи на реализацији појединачних и заједничких програма који ће бити прецизно одређени програмом за сваку појединачну активност те врсте.
Најављено стручно вођење селекторке 30. Меморијала, проф. др Сарите Вујковић отказано је због епидемиолошких неприлика.

ГЗС/Полтика, Г. Оташевић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


memorijal nadezda petrovic cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.809.511 посета
Тренутно на сајту: 327 посетилац(a)