Неприродна граница дели гробове између Србије и БиХ 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Неприродна граница дели гробове између Србије и БиХ
Trenutno na sajtu: 714       |       Podeli:
08.12.2017 | 0 коментар(а)



Прибој - Чудно исцртана гранична линија између Србије и Босне и Херцеговине поделила је у селу Саставци браћу,



комшије, мостове, али и гробља. Најбољи пример неприродне границе је засеок Замрштен, где су капела и део гробова у Босни, а остали у Србији.

"Једном мом рођаку, који је Србин, пола гробнице је у Србији, а пола у Босни", прича местанин Замрштена (Србија) Милан Марковић.

"Исту овакву ситуацију имамо у селу Оландићи, где је гробље пола у Босни, пола у Србији", изјавио је председник МЗ Саставци (Србија), Свето Вилотић.

Граница поделила браћу, комшије, куће, гробове, фото: Глас западне Србије

Село Саставци је удружено чудо географије, физике, политике, историје... У овој месној заједници налази се "острво" Међуречје - територија која припада Босни и Херцеговини, али је са свих страна опкољена Србијом.

"У Сарајеву имам сина, ћерку, браћу имам у Прибоју, али они док дођу ја могу да крепам од глади, од жеђи, од било чега. Комшијама свака част и не бих променио ово место за било које друго. Једино када би решили ово око земље", рекао је мештанин села Међуречје (БиХ), Хајро Гибаница.

У селу кажу да је нелогично да људи који живе у близини границе буду хендикепирани уместо да имају одређене бенефите које им та граница може пружити.

"Грађани живе добро, сложно, али у отежаним условима. Грађни који живе овде немају исте привилегије као остали грађани Прибоја. Имамо четири прелаза, пунктове", рекао је председник МЗ Саставци (Србија), Свето Вилотић.

Гранични прелаз између Србије и БиХ, фото: Глас западне Србије

Неприродна граница између Србије и Босне и Херцеговине уцртана 1878. године на Берлинском конгресу.

Глас западне Србије

Прилог продукције Глас западне Србије емитован у Националном дневнику ТВ Пинк погледајте у наставку (од 08:13 до 10:15)

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=E1xXlwj0-uU




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.089.505 посета
Тренутно на сајту: 715 посетилац(a)