Најгора година за ракијџије, замукли весели стројеви 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Најгора година за ракијџије, замукли весели стројеви
Trenutno na sajtu: 393       |       Podeli:
02.10.2017 | 0 коментар(а)



Иако је у готово целој Српској прављење домаће ракије већ одавно постало ствар традиције, ове јесени

ће већина ракијских котлова само скупљати прашину.

Наиме, род јабуке и шљиве је због незапамћене суше подбацио као што одавно није, тако да ће многа домаћинства у зиму ући без капи шљивовице или јабуковаче.

Мирко В. са Мањаче каже да је ранијих година знао да испече и по 50 котлова, углавном шљиве, док ове јесени нема сировине ни за 10-так литара.

– Зато ми се не исплати ни ватру ложити. Заиста не памтим кад је година овако издала. Најпре нас је задесио мраз у пролеће, па суша, тако да смо готово у потпуности остали без јабуке и шљиве. Оно мало што се задесило, таман је за текућу потрошњу. Разочарани смо, јер каква је то кућа без домаће ракије. Богами, сад ћемо кафу пити саму, а ко жели чашицу неког жестоког пиће, мораће куповати. О некој продаји нема ни говора, а раније су многи добро зарађивали на томе – истиче саговорник “ЕуроБлица”.

И претходних година је било елементарних непогода, које би у доброј мери уништиле род воћа, али је било материјала за ракијске котлове, у којима би завршиле све воћке које су страдале од мразева или суша.

У Удружењу воћара РС наглашавју да ове године нема ни таквог воћа.

– Без обзира на временске прилике, ранијих година је било воћа за све врсте производа. Међутим, ове сезоне је опстало тек мало рода, тако да слободно можемо да кажемо да немамо ни конзумног ни индустријског воћа, а посебно не оног за прављење ракије – истиче председник овог удружења Драгоја Дојчиновић.

Према његовим речима, људи у чијим се воћњацима заломило нешто шљива, успеће да направе покоју теглу пекмеза, и то је то.

– О прављењу ракије нема ни говора, иако је већи део Српске познат по томе да су у јесен “весели стројеви” радили пуном паром. То је код нас постала права традиција, а нико није могао ни да замисли да ћемо доћи у позицију да нећемо моћи да направимо ни литар. Домаћини су ранијих година знали да од 15 тона шљиве направе и по 300 котлова ракије. Сад ће, ако желе да уз разговор попију коју чашицу, морати да купују алкохолна пића – каже Дојчиновић.

Подбацило и поврће

У овом периоду требало би да је у јеку и сезона прављења зимнице, али због изузетно високих цена поврћа, домаћице све ређе залазе на пијаце.

И оне које су одлучиле да направе нешто киселих салата или ајвара, купују кудикамо мање намирница.

Домаћинства која имају своје баште нису у ништа бољој позицију, с обзиром на то да су врућине спалиле готово сво поврће које су засадили. Зато ће прављење зимнице морати да сачека нека боља времена, а грађини по салате и ајваре да се запуте у маркете.

Извор: Блиц, М. Башић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.359.663 посета
Тренутно на сајту: 394 посетилац(a)