Српско село које цвета: Ово мало место је познато по кромпиру и малини, мештани пронашли начин да свој рај ставе на туристичку мапу 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Српско село које цвета: Ово мало место је познато по кромпиру и малини, мештани пронашли начин да свој рај ставе на туристичку мапу
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
17.09.2020 | 0 коментар(а)



Ивањица - Док су у низу сеоских центара Старог Влаха кола одавно кренула низбрдо, па су им затворени погони или стижу катанци на радње,

домове и канцеларије јавних служби, а живот замире, дотле у ивањичком селу Кушићи на Јавору, пожурују општинску власт да убрза измену урбанистичке основе и скрати пут до грађевинске дозволе, јер је све више заинтересованих за градњу на 1.000 метара надморске висине. 

Још далеке 1978. имали смо урбанистички план, а сад морамо да "засучемо рукаве" да одржимо реноме ваздушне бање и подигнемо ниво услуга и комуналне опремљености. У хотелу "Јавор" и два објекта која се граде, већ идућег лета гостима ћемо нудити 200 кревета, не рачунајући собе и апартмане мештана - казује поодавно пензионисани привредник Голубан Циврић, одлучан у намери да окупи привреднике, уз апел локалним властима и држави да "дреше кесу" и искористе дар природе и предузимљивост мештана.

Фото: Новости, Д. Гагричић

Ивањичка фирма Мирољуба Ћурчића једна је од две која много улаже у Кушиће. Он каже да, поред бунгалова у оближњем Опаљенику, овде гради објекат од 1.300 квадрата, са апартманима, рестораном, играоницом, пошто због благотворне природе на Јавор долази све више гостију, поготово из Војводине, Београда и околине.
Радујемо се доласку конкуренције. Заједнички ћемо лакше и брже бринути о пратећим садржајима, а имамо скијашку стазу која нам је главни адут у понуди рекреативне наставе - истиче Дарко Оростијевић, директор хотела "Јавор".

Летос је овај хотел, у ком успешна сезона увелико траје, породичним пакетима надоместио изостанак групних тура, а руке трљају и викендаши. Туризам је овде нова узданица, али берићет стиже и са њива у којима коза пасе под ручном, како их често задиркују комшије из моравичке котлине. Из Кушића и околине, тврде, на тржиште одлази 100 вагона малине и три пута више кромпира, у центру села су две хладњаче за малину, велики магацин кромпира, а динар капље и од сече четинара и букве.

Кишна, али родна година, једино се жале пчелари. Малина узима примат кромпиру, јер је мало радне снаге, а доста старачких руку.

Фото: Новости, Д. Гагричић

Солидан је род кромпира, али зебемо од цене. Биће 30 тона по хектару, засејао сам 15 хектара закупљеног, задружног земљишта, а имам кооперанте - каже Негослав Богдановић, председник Месне заједнице.
Протекли мандат протекао је, каже, без улагања, а само у Кушићима мора да се трага за новим изворима воде, део насеља је без канализације, треба градити путеве... Ред је помоћи, подсећа, док имају снаге, а да се веселе и кукају - могу сами. Нада се да ће за комуналије стићи подршка, али голема је мука: како оженити око 40 момака од 25 до 35 година, овамо ретко стижу проводаџије и удаваче...

А сеоском центру Кушићи, на 26. километру од Ивањице, могу да позавиде и нека градска места: инсталације струје и телефона су у "каблу", подземне, центар и околину струјом напајају четири трафостанице. Вредним малинарима, кромпирашима и дросечама, а и гостима, при руци су бензинска пумпа, здравствена станица, пекара, по три кафане и продавнице, у школи је шездесетак ђака. Црвене ознаке на друму којим је пуковник Кајафа 1912. извлачио топове на Јавор, а сада језди река туриста према, Увцу, Златару и Пештеру најављују реконструкција регионалног пута Ивањица - Сјеница.

 

 

 

 

 

Новости, Д. Гагричић / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


kusici selo gagricic ivanjica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.816.395 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)