Никитовић: Приватизација фирми донела добру сарадњу послодаваца и синдиката тамо где су власници страни инвеститори 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Никитовић: Приватизација фирми донела добру сарадњу послодаваца и синдиката тамо где су власници страни инвеститори
Trenutno na sajtu: 346       |       Podeli:
24.11.2020 | 0 коментар(а)



Чачак - Процесу приватизације на територији града Чачка одолеле су само две фирме у власништву државе :
Комапанија „Слобода”, Фото: ГЗС

компанија „Слобода” и „Фабрика резног алата”. Све остале фирме су приватизоване или су отишле под стечај , док положај радника ни мало није повољан.

Некада је Хајдук Вељковом улицом у Чачку дневно пролазило више од 10 хиљада радника.Реч је о добро познатој индустрисјкој зони у граду на Морави.

„Сада су од кружног пута све те фирме отишле у стечај, а од тих старих фирма остала је фабрика „Литопапир” која је приватизована, као и Фабрика резног алата. Све фабрике около,као што су „Слад”, „Пивара ”и друге, отишле су од стечај. Међутим, добро је што су се нашли нови посладавци који су те фирме купили и надам се да ће радници у тим приватним фирмама имати иста права, а можда и већа, него у овим где је држава послодавац или већински власник”, каже Милутин Никитовић, председник Самостгалног синдиката ФРА.

Само десетак фирми је након стечаја добило новог купца и тако наставило да ради.

Милутин Никитовић, председник Самосталног сидиката ФРА

„Што се тиче синдиката и дијалога са фирмама где су приватни власници, домаћи предузетници, ту још нисмо нашли заједничко решење, али надам се да ћемо у будућности и то постићи, с обзиром да нас пут води Европској Унији и да ће имплементација свих закона доћи и код нас и да ће то бити решавано тачно како треба”, наглашава Никитовић.

У случају стечаја, што је најгора ситуација за запослене, у зависности да ли је фирма приватна или државна, постоји и одређени социјални програм.

„Оно што је по закону о стечају је да се задњих дванаест плата до минималне зараде исплаћује, као и радних стаж до минималне зараде. Сва остала права су у неком другом или трећем наплатном реду. Пракса показује да врло мало фирми има други или трећи наплатни ред, јер је имовина ту обезвређена и нема довољно средстава да се сви из стечајне масе намире. А у случају приватизованих фирми, постоје примери добре сарадње послодаваца и синдиката, поготово где су власници страни инвеститори”, каже Никитовић”, каже Милутин Никитовић.

Свакако бољи социјални дијалог постоји тамо где је држава послодавац и већински власник у односу на приватнике, а у Чачку данас функционише само УТП Морава синдикат који је наслеђен.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Privatizacija firmе saradnu strani investitori

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.465.329 посета
Тренутно на сајту: 346 посетилац(a)