Злакушка грнчарија на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Злакушка грнчарија на Унесковој листи нематеријалног културног наслеђа
Trenutno na sajtu: 260       |       Podeli:
22.12.2020 | 0 коментар(а)



Ужице - Грнчарски производи израђују се у селу Злакуса већ готово четврт века, по истој техници преношеној



са колена на колено. Мало село надомак Ужица у долини реке Ђетиње постало је познато широм света захваљујући својим вештим грнчарима. Од пре неколико дана израда керамичких посуда на ручном колу техником зидања, уписана је на листу нематеријалног културног наслеђа човечанства и Србије.

У домаћинству Савића одвајкада се знају све тајне овог заната, које се преносе са колена на колено, па так деда Милан и његов унук и данас праве чувене производе од глине. Најмлађи, а искусан у овој кући је Горан,који од овог заната живи, а за њега је познавање производа од глине од немерљивог значаја.

Горан Савић, грнчар из Злакусе

„Сам начин израде и састав материјала чини наш занат перпознатљивим у Србији, а и шире. Састав материјала чини земља и врста камена калцита који вадимо из околних села Злакусе. Иначе, немамо тајну, радимо као и пре три стотине гдина о чему сведоче писани трагови и тај стари начин израде је и одржао наш занат и квалитет посуда”, каже искусан грнчар из Злакусе Горан Савић.

Ово надалеко познато место у Србији, свакако је изворно село грнчарства, а по његовом значају говори и номинација за Унесковоо признање. Тако је злакушка грнчарија после породикчне славе, кола-традиционалчне народне игре и певања уз гусле,постала четврти елемент на Унесковој листи из републике Србије.

Прилог емиотован у емисији Пулс Србије, Тв Курир:

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Zlakusska grncarija na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleda covecanstva

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.790.452 посета
Тренутно на сајту: 260 посетилац(a)