Хиљаду суђења због дискриминације Чачана  


Хиљаду суђења због дискриминације Чачана
10.05.2017 | 0 коментар(а)Чачак – Иако би данас захтев за исплату ратних дневница било застарело потраживање, хиљаду војника у резерви из Моравичког округа

није се одрекло тог права, наводи “Политика” у штампаном издању.

Одлучили су, на предлог адвоката, да га остваре другим и дужим путем, тужећи Републику Србију због дискриминације, па је Виши суд у Чачку затрпан овим предметима.
- У три последња дана прошле године примили смо 521 тужбу, а до краја априла ове још 512, и то су већином тужбе које долазе преко адвокатске канцеларије Бранислава Поповића из Крушевца. Он је, заступајући резервне војнике с подручја Моравичког округа, најавио још хиљаду тужби, а пристижу и појединачне, од других адвоката – каже за „Политику” Милош Павловић, председник Вишег суда у Чачку.

Садржина предмета углавном је истоветна: резервни војник тужи Републику Србију, односно Министарство одбране, наводећи да је од марта до јуна 1999. као припадник војне поште био мобилисан за учешће у рату, и касније преговарао са Владом РС око исплате ратних дневница, али до тога није дошло.

Међутим, закључком Владе од 17. јануара 2008. прихваћена је информација о потреби исплате помоћи неразвијеним општинама, из средстава добијених продајом предузећа у приватизацији. Тако су две милијарде динара у шест рата пренете на рачуне општина Куршумлија, Блаце, Бојник, Лебане, Житорађа, Дољевац и Прокупље. Право на добијање новчане помоћи, истим закључком Владе, стекао је сваки резервни војник из тих седам општина ако приложи правоснажну пресуду којом се одриче тужбе против државе, и потпише изјаву да нема даљих потраживања према Србији.
„Наведене општине нису биле најсиромашније нити најугроженије да би се искључиво њима вршила исплата ратних дневница, нити је као услов за исплату било предвиђено подношење рачуна о лошем материјалном стању војника. Тиме су војници ван тих седам општина доведени у неповољан положај према онима који су дневнице добили. Није се радило ни о каквој помоћи угроженим општинама, већ о исплати  ратних дневница у тих само седам” – стоји у тужбама.

Милош Павловић, фото Г. Оташевић

Адвокати напомињу да је повереница за заштиту равноправности, 26. јула 2011, објавила мишљење да се није била реч о социјалној помоћи већ о исплати ратних дневница, јер они који су добили новац нису имали обавезу да доказују своје имовно стање. И да је све ово, тврде заступници војника, повреда начела једнаких права те је  посебан облик дискриминације почињене од стране Србије, и то по основу места пребивалишта својих поданика.

Уколико тужбени захтеви за утврђивање дискриминације буду усвојени онда би, на основу тога, уследила нова парница војника против своје државе, овог пута за накнаду нематеријалне штете, односно за исплату ратних дневница, и то је циљ овога што се започето тужбама за дискриминацију.
Већ после првих тужби, Војно правобранилаштво из Београда као заступник Министарства одбране, упитило је Вишем суду у Чачку приговор на надлежбност, сматрајући да би по овим предметима требало да буде расправљно у београдском суду, према седишту тужене Републике Србије. Међутим, чачански Виши суд одбио је тај проговор, наводећи да су тужиоци имали право избора да ли ће предмет на решевање уступити суду опште месне, или суду посебне надлежности. Правобранилаштво се на ту одлуку жалило Апелационом суду у Крагујевцу који је, међутим, 26. априла у Чачак доставио решење да одбија жалбу Републике Србије и потврђује решење овдашњег Вишег суда о надлежности.

- Са мноштвом оваквих тужби суочили су се и други судови по Србији, неки су већ изрекл и првостепене пресуде. И ми смо у појединим предметима одржали припремна рочишта. Где год је могућно спајамо предмете како бисмо смањили трошкове држави, који су и овако изузетно велики – истиче Павловић.

На име састава тужбе адвокати траже 30.000 динара, на то долазе и издаци за долазак на рочишта и писање поднесака, па се све то понавља кроз нови постуупак за накнаду штете, уколико тужба за дискриминацију буде прихваћена.


- Сматрам да је Војно правобранилаштво морало раније да се укључи у овај проблем, да без суда постигне договор са војницима из резерве и тако смањи трошкови за које смо данас сигурни да ће бити огромни – казао је председник Вишег суда у Чачку.

Извор: Политика, Г. ОташевићПошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 

 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 135.226.696 посета
Тренутно на сајту: 182 посетилац(a)