U Sokolićima struka odgovarala na pitanja voćara - „Vruće teme u voćarstvu” 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
U Sokolićima struka odgovarala na pitanja voćara - „Vruće teme u voćarstvu”
Trenutno na sajtu: 787       |       Podeli:
08.04.2024 | 0 коментар(а)



Čačak - U organizaciji Centra za negovanje tradicije u Čačku, juče je u Domu kulture u Sokolićima



održana edukativna tribina pod nazivom „Vruće teme u voćarstvu”. Na tribini su voćari mogli da dobiju na sva pitanja i probleme koja ih tište u toj poljoprivrednoj grani.

Radivoje Domanović, voćar i predsednik MZ Sokolići, foto: 4N Studio

„Ovakva tribina se ovde prvi put organizuje, s obzirom na to da se je oduvek bavim voćarstvom, ali prevashodno za svoje domaćinstvo šljive, jabuke, stare sorte krušaka. Imao sam priliku da ovde čujem ljude iz struke, s obzirom na to da se u našim krajevima menja klima, važno je da čujemo sve što nam može značiti za buduće bavljenje voćarstvom, kako da zaštitimo i kako do boljeg i kvalitetnijeg roda”, rekao je Radivoje Domanović, voćar i predsednik MZ Sokolići.

Nedeljko Radulović, menadžer Udruženja „LAG” Čačak - Gornji Milanovac, foto: 4N Studio

Značajne teme u voćarstvu i čitavu tribinu podržalo je i Udruženje „LAG” Čačak i Gornji Milanovac.

„Najaktuelnije teme u voćarstvu su svakako klimatske promene, proizvodnja i sertifikacija voća bez ostataka pesticida i subvencije, odnosno, podsticaji i investicije u podizanju zasada i generalno u voćarstvu”, rekao je Nedeljko Radulović, menadžer Udruženja „LAG” Čačak - Gornji Milanovac.

Radulović je naglasio da je veliko interesovanje voćara za ove goruće teme i probleme, posebno jer u tom kraju postoji proizvodnja borovnice, a širom čačanskog kraja poznata je proizvodnja šljive, kajsije, jabuke i ostalog voća.

dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo, foto: 4N Studio

„Goruća pitanja i gorući problemi voćara čačanskog kraja su, pored redovnih problema u proizvodnji jesu upravo klimatske promene sa svim faktorima koje one donose, koje su izazvaleda se voćarska proizvodnja promeni i prilagodi svim novonastalim situacijama. Ukazujeno na neke nedoumice i opasnosti koje su se javljale u prethodnih nekoliko godina i koje nas očekuku u narednom periodu, te na koji način voćari treba da se prilagode tim novonastalim promenema”, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo.

S obzirom na to da smo se prethodnih godinama u ovom periodu godine suočavali sa mrazevima, dok su ove temperature iznad proseka, direktor Instituta za voćarstvo pružio je informacije i na ovu temu.

„Za sada nema nekih problema, pre dvadesetak dana bilo je poznih prolećnih mrazeva, u izvesnoj meri su stradale kajsije i breskve. U čačanskom kraju nije bilo toliko velikih problema, naravno, sada je visoka temperatura, nema dovoljno vlage, pa ovih dana voćari željno očekuku kišne padavine u narednom periodu”, pojasnio je Jevremović.

Sanja Urošević, Centar za negovanje tardicije Čačak, foto: 4N Studio

Centar za negovanje tradicije u Čačku je prepoznao potrebu, kako meštana Sokolića, tako i čitavog čačanskog kraja za jednom ovakvom tribinom, pa ju je svesrdno podržao.

„Mi smo prepoznali potrebu i podržali inicijativu meštana u Sokolićima za održavanje jednog ovakvog predavanja na temu voćarstva. Teme su isključivo vezane za voćarstvo i poljoprivrednike uopšte, što smatramo veoma korisnim, kako da rade i unaprede svoju proizvodnju”, zaključila je Sanja Urošević, ispred Centra za negovanje tardicije u Čačku.

Uključenje emitovano u emisiji „Jutro” na Prvoj televiziji:

GZS




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


centar za negovanje tradicija sokolici struka voćarstvo radivoje domanovic darko jevremovic

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.058.722 посета
Тренутно на сајту: 787 посетилац(a)