Обележена 77. годишњица ослобођења рудничко-таковског краја од фашизма 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Обележена 77. годишњица ослобођења рудничко-таковског краја од фашизма
Trenutno na sajtu: 406       |       Podeli:
17.09.2021 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Полагањем венаца на споменик “Слобода” на Тргу кнеза Михаила, обележена је 77.годишњица ослобођења

рудничко-таковског краја од фашизма.
Венце су положили председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић, представници општинске организације Савеза бораца НОР-а, представници Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, као и представници Војске Србије.
Седамнаести септембар 1944.године један је од најзначајнијих датума у историји Горњег Милановца.


Фото: Општина Горњи Милановац

Да би један народ имао светлу будућност, мора се сећати своје прошлости. Горњи Милановац је, иако најмлађи град у Србији, спаљен до темеља 1944.године. Наши преци су, за врло кратак период, од потпуно разореног места направили град, у коме и ми данас уживамо. Уз велику пожртвованост тадашњих мештана Горњег Милановца, постали смо ”индустријско чудо” у бившој Југославији, а тај епитет и данас носимо, на понос генерација које су градиле варош на Деспотовици, као и оних које тек долазе. Важно је да не заборавимо оне који су нам то омогућили, жртвујући сопствене животе за слободу нашег града - рекао је Дејан Ковачевић, председник Општине Горњи Милановац.


Фото: Општина Горњи Милановац

На данашњи дан, пре скоро 80 година,снаге 17.ударне дивизије Народно-ослободилачке војске Југославије, уз садејство 5. и 21.дивизије, успеле су након дванаесточасовних борби да ослободе Горњи Милановац, савладају и заробе преко 400 жандара и успоставе нову власт. Након тога су немачке снаге у наредних десетак дана покушале да изврше неколико упада на територију града, али без успеха. Коначно,28.септембра, град је у потпуној власти ослободилаца.
-Уз све препреке, почев од 1815.године, преко чувене Колубарске битке, до Другог светског рата са 1300 жртава, који је донео страхове и оптерећења од напада агресора, колаборационистичких снага и грађанског рата, Горњи Милановац је успео 1944. године да се избори за слободу и задржи је до дана данашњег. Осим што се слави као Дан ослобођења, 17. септембар се сматра и датумом рађања модерног града, који је у послератном периоди своју површину увећао три пута, а број становника чак осам пута-рекао је Александар Марушић-директор Музеја рудничко-таковског краја.
Богата историја града бележи имена славних ратника који су у свим походима узимали учешћа и борили се за слободу и чији херојски подвизи се и данас препричавају.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Gornji milanovac dan oslobodjenja

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.387.432 посета
Тренутно на сајту: 407 посетилац(a)