Тавничко језеро на Муртеници невероватан тиркизни драгуљ Србије 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Тавничко језеро на Муртеници невероватан тиркизни драгуљ Србије
Trenutno na sajtu: 324       |       Podeli:
13.10.2022 | 0 коментар(а)



Нова Варош – Западна Србија препуна је фантастичних природних предела и кад мислите да сте баш све видели, о
Тиркизно језеро на Муртеници, Фото: РИНА

на вас увек изненади. Створено делом људском руком и делом вишом силом, на 1.000 метара надморске висине и удаљено 300 метара од магистралног пута који од Златибора води ка Новој Вароши, сместило се јединствено Тваничко језеро. Због своје лепоте и специфичности било је мета многих љубитеља лепог кадра, па су слике са овог локалитета обишле како Србију, тако и свет.

„Представља својеврсну границу између Златибора и Златара и налази се на највећом плининском масиву Златибора познатом под именом Муретница. Настанак језера је поприлично необичан, јер се појавило сасвим случајно. Пре тридесетак година овде су вршене ископавања магнезита и налазио се рудник. Кад су она завршена у земљи је остала рупа а подземне воде и планиски златиборски потоци су напунили овај простор“, рекла је за РИНУ Милица Поповић из ТО Златар.

Окружено правим четинарским горостасима који се у води огледају, језеро током читаве године има феноменалну тиркизну боју, па се на тај начин стварају нестварни призори који подсећају на неке далеке дестинације. Подједнако је привалчно и лети и зими. И док се током врелих дана посетиоци купају, у хладним месецима Тваничко језеро било је прави изазов за рониоце који су одлучили да разбију лед и уроне у његове дубине.

Тиркизно језеро на Муртеници, Фото: РИНА

„До језера је тежи прилаз, али сваки уложени труд максимално се исплати. Окружују га окомите литице, а у њему дозвољено купање. Планинска вода је веома чиста, купачима погодује и то што нема таласа и вода је веома топла. Захвљајући друштевним мрежама може се приметити да све више људи зна за овај локалите и дођу да провере да ли је толико лепо и уживо, али још је лепше“, каже Поповићева.

Језеро је скромних димензија, ширине 40 и дужине око 70 метара, а највиша измерена дубина је осам метара. Иако не тако велико, прави је драгуљ златиборско-златарског краја. Тавничко језеро је удаљено од центра Златибора око 24 километра и налази се на територији месне заједнице Драгалица, која припада општини Нова Варош. Мештани су се потрудили да језеро буде и порибљено, па су неки примерци риба донети чак и из Војводине. Ипак, риболов није дозвољен јер је број риба у језеру веома мали.

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


TAVNICKO JEZERO MURTENICA TO ZLATIBOR TIRKIZNO JEZERO

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.463.612 посета
Тренутно на сајту: 324 посетилац(a)