Бивши студенти дугују преко девет милиона евра 


Danas pre podne sunčano, od sredine dana nestabilno sa kišom              Pravoslavni vernici danas obeležavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak              Danas isplata penzija samostalcima,vojnim i poljoprivrednim penzionerima             

 
Бивши студенти дугују преко девет милиона евра
Trenutno na sajtu: 273       |       Podeli:
07.07.2017 | 0 коментар(а)



Министарство просвете, науке и технолошког развоја још увек неће обрачунавати затезну камату студентима

који нису на време отплатили студентске кредите, речено је Данасу у овој институцији.

Како кажу додатних оптерећења неће бити до краја августа, што је добра вест за скоро 30.000 бивших студената који или нису уопште почели или су делимично отплатили новац који им је дошао из државног буџета.

Према подацима Министарства, мало мање од половине дипломаца који је требало да до сада отплате кредит или нису уплатили ниједну рату или су уплатили само део дуговања. Наиме, 14.485 бивших студената није уопште започело отплату кредита па њихова укупна дуговања износе 1.085 милијарди динара, односно преко девет милиона евра. Истовремено, 15.485 студената имао је одређене уплате у укупном износу од 648,7 милиона динара, али нису отплатили цео кредит. Наспрам њих стоји 35.121 бивших прималаца кредита који су у потпуности отплатили своја дуговања, као и 32.887 дипломаца који су ослобођени враћања пошто су у прописаном року завршили студије са просеком преко 8,5.

Месечни износ студентских кредита и стипендија за ову школску годину је 8.400 динара и исплаћује се у највише 10 месечних рата, а услови за добијање обухватају успех и материјално стање старатеља. До пре три године новчану помоћ студенти су примали преко Уневерзал банке. Годину дана након што је ова банка угашена посао исплате кредита и стипендија поверен је Уникредит банци. Како у међувремену студенти нису били обавештени о променама те нису имали коме да уплаћују заостале рате настао је проблем прошле године када им је стигло обавештење да у року од неколико месеци треба да исплате заостале рате заједно са каматом. Они који нису успели да исплате сва дуговања могли су да наставе са отплатом током прошле и ове године, без затезних камата, за сада до краја августа.

Како кажу додатних оптерећења неће бити до краја августа, што је добра вест за скоро 30.000 бивших студената који или нису уопште почели или су делимично отплатили новац који им је дошао из државног буџета. Према подацима Министарства, мало мање од половине дипломаца који је требало да до сада отплате кредит или нису уплатили ниједну рату или су уплатили само део дуговања. Наиме, 14.485 бивших студената није уопште започело отплату кредита па њихова укупна дуговања износе 1.085 милијарди динара, односно преко девет милиона евра. Истовремено, 15.485 студената имао је одређене уплате у укупном износу од 648,7 милиона динара, али нису отплатили цео кредит. Наспрам њих стоји 35.121 бивших прималаца кредита који су у потпуности отплатили своја дуговања, као и 32.887 дипломаца који су ослобођени враћања пошто су у прописаном року завршили студије са просеком преко 8,5. Месечни износ студентских кредита и стипендија за ову школску годину је 8.400 динара и исплаћује се у највише 10 месечних рата, а услови за добијање обухватају успех и материјално стање старатеља. До пре три године новчану помоћ студенти су примали преко Уневерзал банке. Годину дана након што је ова банка угашена посао исплате кредита и стипендија поверен је Уникредит банци. Како у међувремену студенти нису били обавештени о променама те нису имали коме да уплаћују заостале рате настао је проблем прошле године када им је стигло обавештење да у року од неколико месеци треба да исплате заостале рате заједно са каматом. Они који нису успели да исплате сва дуговања могли су да наставе са отплатом током прошле и ове године, без затезних камата, за сада до краја августа.

 

Извор: Данас, М. Раденковић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 159.391.936 посета
Тренутно на сајту: 274 посетилац(a)