Свињетина поскупљује 50 одсто 



 

Свињетина поскупљује 50 одсто
23.07.2016. 09:35 | 0 коментар(а)



Свињско месо у наредних десетак дана поскупеће и до 200 динара по килограму, тврде највећи произвођачи свиња у Србији.

Разлог за овако велико поскупљење од готово 50 одсто је драстично смањен број товљеника.

До прошле недеље грађани су у месарама више куповали свињски бут него саламу. Најбоље свињско месо тада је, наиме, коштало 350 динара по килограму и било је јефтиније од прерађевина и за 100 динара.

Цена свињског бута у међувремену је порасла на око 400 динара, за колико се килограм могао купити јуче, а до краја јула свињски бут у месарама неће бити могуће добити испод 550 динара, тврди за “Блиц” Петар Матијевић, власник истоимене месне индустрије, која годишње произведе 100.000 свиња.

- Због драстичног скока цене свињетине већ следеће недеље више ће се јести салама. За кратко време на тржишту је дошло до потпуног обрта. Због велике понуде цена товљеника доскора је била 140 динара по килограму. То је за произвођаче било потпуно неисплативо, па су значајно смањили производњу. Сада имамо ситуацију да нема довољно товљеника, цена је већ скочила на 160 до 170 динара и ту није крај. Свињски бут који је доскора коштао мање од 390 динара за само десет дана коштаће 550 динара. Цена је већ почела да скаче, јуче се бут пазарио за 419 динара - оценио је Матијевић за “Блиц”.

Грађане од поскупљења неће моћи да спасе ни увоз свињетине, јер је цена скочила и у европским земљама. Килограм свињског бута из увоза већ сада би у Србији коштао 600 динара, колико данас стаје у Хрватској. У Мађарској, где српски произвођачи највише купују товљенике, пре само месец дана килограм свињетине је коштао 0,96 евра, а данас чак 1,41 евро.

Пилетина и јунетина по старој цени

Миленко Ђурђевић, власник Индустрије меса „Ђурђевић”, осим поскупљења свињетине, најављује и веће цене месних прерађевина, како каже, за око 15 одсто. Цена пилетине и јунетине остаће иста јер на домаћем тржишту има довољно тог меса, тврде произвођачи. Л. Г.

Живојин Јовановић, власник индустрије меса „Трлић”, каже да је ситуација толико критична и да не треба искључивати ни несташице.

- Сељаци су донедавно на сваком килограму товљеника губили по 30 динара. Сада су зато обуставили производњу, а они који и имају добар тов обуставили су продају јер чекају бољу цену. Таква оскудна понуда ће несумњиво врло брзо довести и до поскупљења и до несташица - најављује Јовановић за „Блиц”.

У „Карнексу” Миодрага Костића кажу да раст цене товљеника “засад неће утицати на промену цена њихових производа”. Тврде да је поскупљење условљено „несташицом свиња услед споријег напредовања товљеника током великих врућина”.

Бранислав Гулан, члан одбора за село САНУ, каже да је сточарство у Србији у великој кризи. Указује на то да је у последње две деценије сточни фонд опадао до четири одсто годишње, а да је број свиња смањен за 600.000. Држава сваког товљеника субвенционише са 1.000 динара. Произвођачи кажу да би производња била исплатива уз помоћ од 1.500 динара.

Блиц











Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 



























 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 71.512.370 посета
Тренутно на сајту: 109 посетилац(a)