"Блиц" интервју Санда Рашковић Ивић: Јеремића и Коштуницу моћи ћемо да поредимо тек за осам година 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
"Блиц" интервју Санда Рашковић Ивић: Јеремића и Коштуницу моћи ћемо да поредимо тек за осам година
Trenutno na sajtu: 391       |       Podeli:
16.10.2017 | 0 коментар(а)



Штеточинску власт можемо сменити само јединственим наступом опозиције.

Имамо одличну прилику да на београдским изборима начнемо режим, а то ће онда значити и почетак краја - каже у интервјуу за "Блиц" Санда Рашковић Ивић.

Некадашња председница Демократске странке Србије биће кандидаткиња за потпредседницу Народне странке Вука Јеремића чија је оснивачка скупштина заказана за 22. октобар. Питали смо је о плановима странке, оријентацији организације која је окупила прилично разнолике људе, о плановима опозиције, али и наступу на београдским изборима.

Шта је циљ Народне странке на градским изборима? Да пређе цензус и преживи?

- Народна странка, као и сви ми у њој залажемо се за јединствену листу. Сматрамо да можемо да будемо мост јер немамо претензије да истичемо свог кандидата или кандидаткињу, него желимо да видимо ко би у опозицији имао највеће шансе. Најбоље би било да буде неколико имена, да се направе озбиљна истраживања, упореде проценти и онда да цела опозиција стане иза личности која ће моћи да оствари најбољи резултат. Залажемо се за таквог градоначелника који ће одмах рећи "ово је мој тим". Тако ће Београђани знати за кога гласају, за разлику од напредњака чији је кандидат за све позиције Вучић.

Зашто вам смета што Вучић носи листу?

- Замислите Владимира Путина који даје своје име за градоначелника Москве. Замислите Трампа који даје име за градоначелника Вашингтона. Замислите било ког председника државе који даје своје име као стреху испод које ће да трче анонимни људи. Вучић тиме унижава и своју странку и даје им до знања да су без њега сви они - гомила јада.

Рекли сте да је за вас Драган Ђилас прихватљив кандидат, знате ли докле су дошли разговори опозиције?

- Знам да Ђилас разговара са свима из опозиције. За мене лично је прихватљив. Морам да кажем да сам 2012. године била критична јер је и моја странка била критична према њему. Али када се упореде његови резултати и ови данас и начин рада Драгана Ђиласа и Синише Малог, онда је разлика драстична.

Како коментаришете приче да су Ђилас и Шапић Вучићеви тројански коњи?

- Мислим да Ђилас није, а господина Шапића не познајем. Мислим да би сарадњом с Вучићем направио велику грешку као млад човек и врхунски спортиста. Нема потребе да буде тројански коњ човека који је кренуо ка заласку своје политичке каријере.

Демократска странка најављује да ће ићи са својим кандидатом. Како то оцењујете?

- То није добра одлука. Мислим да Драган Шутановац као шеф странке не треба да циља да буде градоначелник. Верујем и да ништа још није закуцано, а ДС је добродошла у опозициони блок. Није страшно ни да ДС спрема свог кандидата и онда после неког времена закључе да је ипак боље да се прикључи заједничкој листи.

Колико уједињена опозиција, по вашим проценама, може да освоји гласова?

- Цела опозиција може да има барем 30 одсто и ту не рачунам на Александра Шапића. Ако се и његови проценти зброје, то онда може да буде озбиљна претња...

Да ли су ДЈБ и Двери добродошли на ту листу?

- Треба разговарати са свима. Мој став је да сви морамо бити у једној колони.

Оснивачка скупштина Народне странке заказана је за 22. октобар. Каква ће бити ваша улога?

- Прихватила сам да будем кандидаткиња за потпредседницу Народне странке и од стручних ресора водићу ресор за породицу, социјална питања, рад и запошљавање. То је нова странка коју градимо заједнички и нови изазов свакако.

Вук Јеремић је изјавио да ће то бити странка центра. Ипак, према именима која ће се наћи у странци, чини се да вучете надесно.

- Можда у националном смислу зато што смо сви ми државотворци који су се окупили на једном месту. Нама је тај национални, државотворни део јако важан и то се у политичкој теорији дефинише као десница. Међутим, што се тиче економије, залажемо се за концепт ослањања на властите снаге који даје предност домаћем пољопривредном произвођачу, домаћем привреднику и, пре свега, заштити и поштовању радника. Притом, не мислим само на права радника за стругом и за плугом, него мислим и на права лекара, медицинских сестара, наставника, учитеља, професора, судија, полицајаца, војника...

Ако морамо да је оријентишемо негде, Народна странка је...?

- Странка центра. Више корак десно због изразите државотворности и више лево када су у питању економија и социјално-радни аспект.

А када је у питању Европска унија, какав ће став народњака бити?

- Око ЕУ немамо сви исти став. Ја сам, рецимо, евроскептик, као и Синиша Ковачевић, али увек наглашавам да ми нисмо антиевропљани. Ми нисмо против Европе. Управо залажући се за европске вредности, ми имамо велику скепсу према Бриселу, односно према ЕУ као једној "супердржави" која је тренутно у великим проблемима и која је у односу на Србију градитељ косовске независности. Постоје у странци и они који виде пут Србије у ЕУ као нешто где Србија једино може да преживи. Ако ме питате за господина Јеремића, он је еврореалиста.

На које бирачко тело НС рачуна?

- С обзиром на то каква је хајка била на опозиционе кандидате пред председничке изборе, поготово на Јеремића, мислим да је резултат који је остварио сасвим добар. То је било блаћење и прогон невиђених размера, али Вучић на тај начин води политику. Што се тиче бирачког тела на које ми циљамо, то су људи који су 2000. године гласали за ДОС и за Војислава Коштуницу, људи којима је држава на срцу и којима је стало до државотворности, који мисле да је значајно и шта ће бити са Косовом и са Републиком Српском. Неко ће рећи да је то друга држава, али Србија је гарант Дејтона и, према томе, треба и те како да нас се тиче шта ће бити са РС и српским корпусом ван Србије. С друге стране, поучени грешкама које је чинила демократска опозиција са приватизацијама и са вођењем економије, нећемо заступати тај економски модел, већ ћемо се залагати за економски суверенитет.

Један истраживач нам је недавно рекао да Јеремић инсистира на томе да је интелектуалац, а да се обраћа онима који то нису и које то не интересује. Може ли то да буде проблем?

- Морамо много да будемо на терену, да разговарамо с људима да би нас разумели. Оно што Јеремића карактерише је искреност. Он не жели да се костимира у сељака, нити у пролетера, нити у личност из ријалитија. Он је то што јесте. Млад, образован човек који воли свој народ и државу. Који се вратио, а могао је бити шта год је хтео да је остао у иностранству. Према томе, људима треба дати времена да то прихвате.

Јесте ли задовољни протестима одржаним 6. октобра?

- Није нас било много, али не кривим људе. Видела сам тамо ошишане типове са широким вратовима и неке друге који су сликали скуп, тако да људима који раде у јавним предузећима није лако. Овде је демократија одавно рекла "лаку ноћ".

Како онда мислите да промените ствари?

- Корак по корак. Ако хоћете да померите планину, крените од камења и каменчића испод. Нека протести буду први каменчић. Скупило нас се хиљаду, следећи пут ће нас бити више...

О Коштуници и Јеремићу

Када упоредите Војислава Коштуницу и Вука Јеремића, шта видите?

- Коштуница је водио странку 22 године, победио Милошевића, био је једном председник и два пута премијер, има другачији и дужи животни и политички пут. Јеремић има сјајну међународну каријеру, био је председавајући ГС УН, број два у трци за генералног секретара, тек сад преузима кормило и формира странку. Нешто што је Коштуница направио ‘92. године, Јеремић прави сада. За осам година, отприлике, моћи ћемо да направимо неко озбиљније поређење.

Извор: Блиц, Ивана Мастиловиц Јаснић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.516.446 посета
Тренутно на сајту: 392 посетилац(a)