Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, драматична акција трајала преко десет сати 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, драматична акција трајала преко десет сати
Trenutno na sajtu: 388       |       Podeli:
18.10.2022 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Права драма одиграла се на Тари када су се у опасности нашла два планинара, а акција њиховог спасавања
Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, Фото: РИНА

потрајала је скоро десет сати. Међу првима на лицу места нашли су се и ренџери Националног парка Тара.

„Лоцирали смо их у пределу места Звезда на Тари према пећини Топла Пећ. Већ је почео да пада мрак. Нису могли више да пешаче, а терен је јако стрм и неприступачан. Нису имали код себе никакву опрему за пењање самим тим нису могли ни да се врате назад„, рекао је за РИНУ Милисав Мијатовић, ренџер у НП Тара.

Њихова срећа била је у томе што се, стицајем околности, управо на Тари одржавала велика вежба управљања јединицама у ванредним ситурацијама ГСС Србије, Сарајева, Брчког и планинарског клуба Тара и у том тренутку се у Бајиној Башти нашао довољан број спасилаца да пруже прву помоћ у кратком временском периоду. Шест спасилаца ГСС први су кренули на терен, а остали ренџери, ватрогасци остали су као подршка док се не стигне до повређених. Оног тренутка када су успоставили визуелни контакт и комуникацију са заробљенима, ренџери су добили информације да ће лица бити евакуисана према језеру Перућац. Тада су се остали спустили на само језеро чамцима, како би их безбедно евакуисали. Акција спасавања је трајала од пола седам увече до пола четири ујутру, с тим што је цела акција завршена у пет када је напуштена локација где се одигравала евакуација.

Ренџер открива детаље спасавања двојице планинара, Фото: РИНА

„Заробљеним планинарима констатован је тремор. То је невољно дрхтање целог тела, екстремитета или одређених група мишића, услед брзог наизменичног грчења. То је осећај сличан оном кад се уплашите. Њима су се ноге укочиле и били су беспомоћни. Тара је непредивдива планина, а они су се нашли на једном од најопаснијих терена”, изјавио је ренџер Милисав.

У акцију спасавања је било укључено 17 људи, међу којима су осим припадника ГСС и ренџера учествовали и припадници граничне полиције, ватрогасаца са чамцима, и са пет службених возила.

 

ГЗС/РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GSS TARA NP NACIONALNI PARK NP TARA GORSKA SLUZBA SPASAVANJA PLANINARI

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.516.405 посета
Тренутно на сајту: 388 посетилац(a)