Стаменковић: Воће прскајте током ноћи 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Стаменковић: Воће прскајте током ноћи
Trenutno na sajtu: 390       |       Podeli:
10.04.2017 | 0 коментар(а)



Последње захлађење веома је лоше утицало на развој пчелињих друштава, као и на све воћне врсте које су у фази цветања или прецветавања.

Уместо да буду на цветовима и врше опрашивачку функцију, пчеле су у кошницама и троше велике количине хране. Пчеларима се препоручује да погледају своја друштва чим временски услови то дозволе и изврше прихрану у виду сирупа или преко погаче, саветује професор доктор Светомир Стаменковић, председник Удружења пчелара Чачак и апелује на воћаре да прскање обављају током послеподневних часова како не би дошло до тровања пчела.

“До пре неколико дана, пчеле су се веома успешно развијале, цветала је џенарика и шљива и оне су прикупиле знатне количине нектара и полена. Међутим последњих дана оне ништа не прикупљају јер не излазе из кошница и не троше велике количине хране и имају развијено легло. Препоручујем пчеларима да погледају своја друштва када то прилике дозволе и ако нема хране довољно за опстанак пчелињих друштава да додају путем сирупа и преко погаче”, каже Стаменковић.

Прскање воћака је почело и воћарима се саветује да третирање започну што пре, у вечерњим сатима и то препаратима који нису отровни за пчеле. На жалост, у пчелињаку Стаменковића и ове године забележен је помор пчела, на срећу, не већих размера.

“То тровање се догодило у времену интезивног цветања шљиве и прецветавања чачанске лепотице. Неко од воћара у близини је прскао шљиву што није у том тренутку било неопходно. Треба сачекати да шљива добро прецвета, да се појаве шљивине осе и наравно у том тренутку треба спровести третирање, и то у вечерњим сатима или у току ноћи. Ово не говорим само због пчелара, ово говорим и због воћара јер најбоља ефикасност препарата се постиже када се третирање спроводи у вечерњим сатима. Зашто...јер у току ноћи нема ветра, нема заношења честица, маслачак и бела рада затварају цветове током ноћи, а на крају, и пчеле су у кошници. Уједно и произвођачи постижу ефикасност препарата и нема потребе за поновним прскањем”, каже Стаменковић.

Законом о заштити биља регулисана је примена пестицида у заштити гајених биљака од проузроковача болести и штеточина. У закону стоји да се гајене биљке у времену цветања не смеју прскати препаратима отровним за пчеле. Многи произвођачи то знају, али не читају упутства.

“Ми смо у Савезу пчеларске организације Србије предузели одређене мере на изради плаката и обавештавања да укажемо воћарима, уопште произвођачима хране на огроман значај пчела у повећању приноса гајених биљака. Апелујем још једном да спроводе прскање током ноћи, ја морам да кажем да је велики број воћара прихватио моје савете и постижу бољу ефикасност и боље приносе”, додаје Стаменковић.

Он додаје да након третирања, има остатака пестицида у плодовима и лишћу, али је од изузетног значаја да произвођачи поштују последње рокове примене пестицида пред бербу, односно да испоштују период од времена примене до бербе да би се препарати потпуно разградили.

Извор: Агропресс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.919.756 посета
Тренутно на сајту: 392 посетилац(a)