Да експерт прими исто као директор 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Да експерт прими исто као директор
Trenutno na sajtu: 377       |       Podeli:
08.12.2017 | 0 коментар(а)



Најстручнији запослени у јавном сектору моћи ће да заради плату најплаћенијих руководилаца у хијерархији.

Ово је једна од предложених измена Закона о систему плата у јавном сектору. У истој тури, пред посланицима су и измене Закона о платама службеника и намештеника запослених у органима аутономне покрајине и локалне самоуправе, као и прописа о запосленима у јавним службама. Финансијски ефекат ових измена, међутим, запослени ће осетити тек у 2019. од када ће се примењивати. Наредна година биће посвећена припреми.

Раније усвојени Закон о систему плата у јавном сектору примања је поделио у 13 платних група и девет платних разреда. Циљ последњих измена је да омогући веће коефицијенте најстручнијег кадра у јавном сектору.

- Промењена је матрица коефицијената. Циљ је да најсложенији послови буду и најплаћенији и да се стручно најзахтевнији приближе по зарадама управљачким и стратешким позицијама - објашњава Ивана Савићевић, помоћник министра државне управе и локалне самоуправе. - Директори, али не сви, имаће коефицијенте из платне групе 12 и 13, али ће и најстручнији из извршних редова моћи да имају сличну зараду. Они ће бити у 11. платној групи где су коефицијенти од 5,56 до 7,96. Тај горњи коефицијент се среће и у 13. платној групи.

Најстручнији доктор тако може да има коефицијент 5,8, а након напредовања 7,1, што значи да је и толико пута више плаћен од радног места на којем се обављају најједноставнији послови. У ранијем односу никада није могао да одскочи више од пет пута, без обзира на ресор. Што се за одређено радно место захтевају већа стручност, одговорност или је већа изложеност ризицима, она су померена навише од најједноставнијих послова.

- Сведоци смо да је тешко задржати стручан квалфикован кадар у јавном сектору - додаје Ивана Савићевић. - Циљ овог закона је да омогућимо веће плате најстручнијима. Оне су по важећем пропису компресоване. Већа је разлика између стручњака и руководиоца. Ефекти ће се осетити пре свега у здравству, али и у високом образовању и науци. Основица зарада ће се одређивати Законом о буџету, а мораће да се води рачуна о тренутној висини зарада, али и о расположивости средстава. Током наредне године треба да се уради систематизација и да се она прилагоди каталогу радних места. Свака позиција из каталога ће имати коефицијент.

Плаћена дежурства

Измене Закона о запосленима у јавним службама треба да реше питање плаћања дежурстава и рад недељом. Запослени у здравству су и досад имали решено ово питање колективним уговором. Сада ће то бити део закона, али ће он на исти начин регулисати и плаћање запосленим у установама социјалне заштите и ученичког стандарда које, такође, дежурају 24 сати дневно.

Приправност радника у социјалној заштити коштаће скоро 47 милиона динара годишње, а 50 милиона годишње због увећаних плата за рад недељом. За здравствене установе од 2019. ће бити потребно још 197 милиона динара за увећане зараде за стручне тимове кардиологије, неурологије и ангажоване за трансплантацију.

Извор: Новости, С. Булатовић

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.914.720 посета
Тренутно на сајту: 378 посетилац(a)