Ђорђевић: Октобарска пензија без умањења 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Ђорђевић: Октобарска пензија без умањења
Trenutno na sajtu: 888       |       Podeli:
21.09.2018 | 0 коментар(а)



Октобарска пензија биће исплаћена пензионерима без умањења, изјавио је министар за рад, запошљавање,

борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Висина октобарске пензије биће једнака пензији из октобра 2014. пре ступања на снагу закона о умањењу, навео је Зоран Ђорђевић, министар за рад , запошљавање, борачка и социјална питања представљајући предложене измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању. Према његовим речима ступањем на снагу измена тог Закона биће укинуте формуле за усклађивање пензија, односно престаје да важи закон о привременом смањењу пензија.

Министар је објаснио и да ако је у октобру 2014. године неко примао пензију од 50.000 динара, сада ће добити 53.954 динара. За кориснике пензија установљава се могућност повећања примања новчаног износа као увећања уз пензију, у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета Србије, уз ограничење да ова средства не могу бити већа од 0,3 одсто БДП на годишњем нивоу.

У овом моменту то износи нешто мало изнад милијарде динара месечно, рекао је он.

Образлажући измене и допуне закона Ђорђевић је навео да оне предвиђају и промену начина обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике којима се стаж осигурања рачуна са увећаним трајањем, такозвани бенифицирани радни стаж. За оне који одлазе у превремену пензију то ће значити да се пенали за све осигуранике рачунају у односу на снижену старосну границу.

На овај начин, како је наведенои у закону, праведније се обрачунава висина превремене старосне пензије за ове осигуранике, јер се узима у обзир, за њих снижена старосна граница, а не општа старосна граница као што је било до сада.

ГЗС / Данас




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.048.549 посета
Тренутно на сајту: 889 посетилац(a)