Потпаљене сушаре у Осечини, очекује се председник Србије 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Потпаљене сушаре у Осечини, очекује се председник Србије
Trenutno na sajtu: 408       |       Podeli:
26.08.2022 | 0 коментар(а)



Осечина - Седамнаести по реду Дани шљива, који се традиционално одржавају у Осечини,



почели су синоћ свечаним потапљивањем сушаре за производњу сувих шљива које су постале симбол овог краја. А овај крај процењује се има, преко милион стабала ове воћке, због чега је шампион не само у Србији већ у региону. Бројни су производи које воћари Осечине производе прерадјујући дзенарику, чачанску лепотицу, стенлеј и друге, а од скоро су познати и по чоколадној сувој шљиви, будући да овде постоје два породична предузећа која се баве чоколадирањем суве шљиве.

Сајам шљива у Осечини, Фото: ГЗС

„Сушара је проточна. Капацитета шест тона свеже шљиве дневно. Колица суве шљиве излази на два и по сата, а улази свежа. Ово је стара сушара на којој је преправљен тунел на проточни због квалитета и капацитета, јер воћњаке садимо нон-стоп од 1999. године, проширујемо и та стара није више могла да подмирује својим капацитетом. Ја имам негде око 4.500 стабала шљиве. Цена зависи од године до године. Задња цена прошле године је била 2,5 евра за суву шљиву, а 40 динара за свежу шљиву. Претходних година се кретала од 1 евро до 1,5, 1, 7, а шта нас чека ове године остаје да видимо”, каже Златомир Станисављевић из села Горње Црниљево.

Иначе, овај крај је познат и по новим пинторима. Наиме, на десетине предузећа која се баве производњом амбалаже за складиштење воћа, а која су заменила каце и дрвене бачве.

Сајам шљива у Осечини, Фото: ГЗС

„Већ десет година радимо ове производе који су скоро у потпуности заменили дрвене, а производимо и каце за комину и ракију, резервоаре за воду, чак и базене за купање и сило јаме свих величина и запремина”, каже Саша Јанчић који производи све врсте пластичних каца, чија гаранција је преко 100 година.

Председник Србије Александар Вучић, присуствоваће отварању Сајма шљиве који почиње данас у 13.00 часова.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


OSECINA SAJAM SLJIVA PREDSEDNIK

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.457.610 посета
Тренутно на сајту: 408 посетилац(a)