Због отказа стрелаца ван функције је трећина противградних станица 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Због отказа стрелаца ван функције је трећина противградних станица
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
23.05.2017 | 0 коментар(а)



Нова Варош - Са осам од укупно 27 противградних станица у Новој Вароши и Пријепољу ове године се неће дејствовати по облацима

јер стрелци неће да раде за плату од свега 4.000 динара месечно.

Још три противградне станице зарастају у коров због нерешених имовинских односа, па пољопривредници страхују да ће им лед из неба уништити летину.

Лане није било заинтересованих мештана да испаљују ракете у Радоињи и Рутошима код Нове Вароши, а ове године и у Дрмановића, док су због отказа стрелаца у Пријепољу без посаде годинама станице у Дренови, Хисарџику и Каћеву. Нема стрелаца ни у Мрчковини и Џурову изнад Лима, јер су најближе куће удаљене и по три километра од противградних станица па нико неће да преузме одговорност за њихов рад.

Мада надлежни у ове две општине кажу да ће "небеску артиљерију" на својој територији помоћи средствима из буџета, небо над њима ће и овог лета бити пуно рупа.

- Сваки од стрелаца добијаће месечно по десет литара нафте, а купићемо ових дана и нових 58 ракета након чега ће противградне станице имати максималан број пројектила.На жалост ни овако значајна улагања нису гарант да ће сви проблеми у противградној заштити бити решени - каже Небојша Жунић, члан Општинског већа у Пријепољу задужен за пољопривреду.

Општинској помоћи надају се и стрелци у Новој Вароши. Конкурисали су са пројектом за уређења противградних станица, вредним 600.000 динара, али коначна одлука о расподели субвенција намењених пољопривреди још увек није донета.

- Државна накнада за стрелце се у задњих десет година није мењала, па нико неће да се за тако мале паре прихвати велики одговорности, а додатни проблем је и што су у селу остали углавном стари. У лошем стању су нам и противградне станице, па им требају кречење и ситне поправке. Мајсторске радове обавиће сами стрелци за шта ће према договору бити плаћени из локалног буџета. Због законских ограничења то је једини начин да им општина материјално помогне - каже Зоран Михајловић, председник Удружења противградних стрелаца у Новој Вароши.

Извор: Блиц, Ж.Дулановић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.259.755 посета
Тренутно на сајту: 359 посетилац(a)