Туристичке агенције више неће моћи да варају 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Туристичке агенције више неће моћи да варају
Trenutno na sajtu: 426       |       Podeli:
23.03.2019 | 0 коментар(а)



Туристичке агенције више неће моћи да нуде или да рекламирају аранжмане по једној, а да их наплаћују по другој цени.

Агенције ће бити и у обавези да истичу јединствену цену аранжмана, односно износ који подразумева све пратеће трошкове путовања.

Такође и депозит за отварање туристичких агенција, могућност да се туристички инспектор појави анонимно као купац аранжмана и одузимање лиценци за рад туристичкој агенцији којој се два пута у једној години забрани рад, новине су Закона о туризму чије одредбе на снагу ступају данас.
Законом о туризму тако се ствара основ да се убудуће туристичке агенције организатори путовања разврстају у категорије, у односу на број путника и вредност аранжмана, објаснио је раније државни секретар у Министарству трговине, телекомуникација и туризма Мирослав Кнежевић. Он је додао да ће све бити уређено правилником.

Кнежевић каже да је новим законом додатно уведена могућост за одузимање лиценце код организатора путовања ако у једној години дође два пута до забране рада. Такође, туристички инспектори при контроли моћи ће да наступе и као анонимни купци аранжмана.

Поред досадашње обавезе гаранције туристичким агенцијама уводи се и депозит као услов за добијање лиценце, а државни секретар казао је за Танјуг да се ова обавеза уводи "како не би могла тек тако да се отвори туристичка агенција без икаквог капитала".

„Усклађивањем нивоа депозита и гаранција имаћемо већи степен заштите наших путника, јер у случају да дође до већих штета нама је циљ да направимо баланс између вредности продатих аранжмана и онога што може надоместити ту вредност у случају да не дође до реализације путовања", објаснио је Кнежевић.
Директор Националне асоцијације туристицких агенција Yута Александар Сеничић каже да убудуће агенције које, рецимо, нуде путовање у Венецију неће моћи накнадно да наплаћују трансфер до Венеције, јер су путници, на пример, смештени 50 километара даље, него це у понуди морати да истакну шта све она подразумева, шта путник плаћа, односно да араманжман буде без скривених трошкова.

„Јединствена цена туиристичког аранжмана подразумева а све трошкове које путник треба да плати да би започео путовање буду укључене у цену, авионски превоз, путовања бродом и слично, а такође и таксе морају бити укључене у комплетну цену", рекао је Сеничић за Танјуг.

Одредбе закона на снагу ступају практично од данас, али примена је одложена за шет месеци, односно практично ће почети да важе на крају летње сезоне. Како објашњава директор YУТА , то је сасвим довољно времена да се агенције прилагоде новом закону будући да је продаја аранжмана увелико почела и ценовници одређени. Рок од шест месеци је каже задовољавајући да би се сви прилагодили и да би се урадили правилници.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.171.066 посета
Тренутно на сајту: 427 посетилац(a)