Сове на зимовању у Шумадији 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Сове на зимовању у Шумадији
Trenutno na sajtu: 385       |       Podeli:
14.11.2019 | 0 коментар(а)



Чачак – Од краја октобра, па све до априла траје зимовање сова. Кикинда је одавно постала
Сове воле насељена места, фото: ГЗС

место које током зимских месеци масовно насељавају ове птице, међутим нису заобишле ни Шумадију. Код породице Поповић у селу Станчићи неколико година уназад редовно стижу незвани гости, а на њиховој брези сместило се око 30 малих ушара – одомаћиле се и одмарају!

“Сове долазе предвече, кад падне први мрак и остају до ујутру, преко дана их нема”, рекла је Радмила Поповић.

Радмила Поповић радо прихватила госте преко зиме

Мештани не могу, а да не примете своје нове комшије. Али, нису баш сви одушевљени њиховим присуством, јер су још од средњег века сове проглашене за веснике зла које се оглашавају продорно и то само ноћу.

“Има комшија које не воле ни да их виде, ни да их чују и саветују нам да одсечемо брезу, али нама сове не сметају, драги су нам гости преко зиме. Притом, не само што су драге, већ су поприлично и корисне јер више у дворишту и на имању немамо мишева”, каже Радмила.

Сове на брези Поповића у Станчићима

Још увек није познато да ли смо за њих постали пријатно окружење или су истеране из свог природног станишта, али од 11 хиљада парова малих ушара колико их има у Србији, њих око 250 сместило се у околини Чачка.

“То су сове средње величине, распона крила негде између 85-95 центиметара и тежине само око 300 грама. Особина ове врсте јесте да се зими скупљају у та зимујућа јата, преферирају људска насеља јер се од човека не плаше и наше је само да их штитимо”, изјавио је Драгиша Петровић, председник Удружења “Сове на опрезу”.

Драгиша Петровић

Сове радо бирају насељена места за свој дом, али су она за њих пуна опасности јер су многе од њих страдале од кућних љубимаца. Ове птице су 1993. године проглашене за природну реткост, а казна за убијање је 200 хиљада динара по јединки, али и поред те чињенице у Србији још увек страда веики број сова и других птица.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak sove

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.465.838 посета
Тренутно на сајту: 385 посетилац(a)