Време је свињокоља: Од товљеника храна за целу породицу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Време је свињокоља: Од товљеника храна за целу породицу
Trenutno na sajtu: 464       |       Podeli:
05.12.2019 | 0 коментар(а)



Топола – За домаћине на селу нема одмора, таман заврше један посао, прелазе на други. Свињокољ је обичај који и данас обезбеђује храну за неколико месеци

домаћинству на селу. Хладније време погодује лакшој обради меса па се из тог разлога свињокољ најчешће обавља у новембру и децембру.

“Кад се заврши са јесењим пословима на имању ми се посветимо припреми меса. Свиња намењена за клање се најчешће храни преко целе године . Ако почетком марта убацимо прасе у лагани тов има сасвим довољно времена да до децембра достигне 200-230 килограма . У том периоду товљеник ће просечно конзумирати око три килограма хране дневно, трошкове исхране смањује употреба траве или детелине у исхрани током летњег периода. Такође могу се користити помије, стари хлеб и све што нам претекне од хране као и све из баште што је вишак“, објашњава касапин Драган Рељић.

Драган Рељић, фото: ТопПрес

Месо свиње која се храни на тај начин много је квалитетније и неупоредиво укусније од меса које можемо купити по месарама и трговинама, тврде домаћини. Рачуница је јасна у њиховом одгоју јер од товљеника искористе преко 80 одсто.

„Од свиње коју редимо на свом газдинству скоро да се ништа не баца. Део меса иде на сушење, део у шницле за замрзивач а оно што није погодно за то самеље се и од тога се прави кобасица и мало млевеног меса за сарму или пуњену паприку. Исто тако део сланине иде на сушење а остатак у казан где се топи маст и праве чварци. Од изнутрица се прави кавурма осим дебелих цреваца која иду на сушење“, рекао је Рељић.

На тај начин обезбеди се храна целој породици што је за домаћинство на селу велика уштеда.

ГЗС/ ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Meso svinja hrana

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.825.022 посета
Тренутно на сајту: 464 посетилац(a)