Парезановић: Чачак ће добити јединствено управно место, у 2021. грађани без шетања од шалтера до шалтера 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Парезановић: Чачак ће добити јединствено управно место, у 2021. грађани без шетања од шалтера до шалтера
Trenutno na sajtu: 253       |       Podeli:
03.01.2021 | 0 коментар(а)



Чачак - Град Чачак има никад више представника у Народној скупштини. Након Марка Парезановића, Милице Дачић и Биљане Јаковљевић, заклетву је пре
Марко Парезановић, народни посланик из Чачка, фото: ГЗС

неколико дана положио и Душан Радојевић. Ту су још Братислав и Александар Југовић, као и још неколико посланика који су делом везани за Чачак попут Јасмине Каранац. Тим поводом разговарали смо са једним од најискуснијих, Марком Парезановићем који је народни посланик у другом мандату.

Има ли Чачак какве вајде од толико посланика каква вам је међусобна сарадња?

У шали кажемо да нас има довољно за посланички клуб. Важно је у политичком смислу јер даје граду на значају, у практичном смислу увек је боље када се за интересе града бори већи број посланика. Треба рећи да у овом сазиву за разлику од претходног и Горњи Милановац и Лучани имају представнике у парламенту. Трудимо се да сарађујемо и да размењујемо искуства и информације. Моравички округ иако је релативно мали, има специфичан политички значај.

Шта Чачак још може да очекује од републичких институција када су нови пројекти у питању?

Чачак ће у 2021. у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуораву добити јединствено управно место. То значи да више нема шетања грађана од једног до другог шалтера. Све послове које грађани обављају са јавном управом моћи ће да заврше на једном месту, било да је у питању право на дечији додатак, накнада за породиље, право на енергетски повлашћеног купца, издавање личних докумената или на пример посебан шалтер за предузетнике. Широк је спектар послова које грађани и привреда свакодневно обављају са јавном управом, а важно је и додатно мотивисати грађане да користе еУслуге. Ту су наравно и већ више пута поменути велики пројекти попут Опште болнице, Факултета техничких наука, хале КК Борац, проширења НТП-а, фабрике за пречишћавање отпадних вода. То су велики пројекти чија ће реализација трајати неколико година, јер болница на пример мора радити све време док трају реконструкција и доградња. У ширем смислу ауто путеви који се граде око Чачка су од немерљивог значаја.

Ви сте члан Одбора за заштиту живитне средине. Загађење ваздуха је честа тема у чачанској јавности, шта је истина, какав ваздух удишемо?

Немогуће је поредити квалитет ваздуха у односу на неки ранији период, јер у прошлости није било мерења, али здрав разум вам каже да ваздух може бити само бољи. Град је угасио на десетине мазутних котларница и котларница које
су користиле друге прљаве енергенте попут угља или лож уља. Практично нам је остала само котларница на коју је прикључена Машинска школа. За годину до две дана нећемо имати више ниједну такву котларницу у граду, све ће користити природни гас. Немамо више ни фабрике које су некада трошиле на стотине тона угља дневно. Због свега тога је немогуће да је ваздух сада лошији. Сада је важно подизати енергетску ефикасност домаћинстава и објеката за колективно становање како би се смањили губици енергије и олакшати грађанима прелазак на природни гас. Индивидуални системи за грејање у великом проценту учествују у квалитету ваздуха и зато током зиме има дана када ваздух није добар. Мислим да ће држава такође морати да ограничи увоз старих аутомобила, а морамо наћи начин да изместимо саобраћај из центра града. Нисам изненадјен политизацијом тих тема од стране политичких опција које немају своју аутентичну политику, па користе сваку тему за ширење негативне пропаганде. О томе колико држава мисли или не мисли о екологији говори то што ће се у Чачку градити фабрика за пречишћавање отпадних вода вредности преко 20 милиона евра. То значи да ћемо све отпадне воде пречишћавати уместо да их као до сада непречишћене испуштамо у реке.

Поменули сте негативну пропаганду. И сами сте мета негативне кампање. Какво је ваше мишљење о насилницима из вибер групе,фб страница и твотера који узнемиравају грађане и нападају медије и цртају мете новинарима на друштвеним мрежама?

Неприхватљиво је стварати атмосферу линча према медијима и става сам да сви треба да буду заштићени од те врсте прогона. Они то раде смишљено и са циљем да вас застраше, због тога стално најављују лустрацију неподобних новинара, политичара...и што је најсмешније, готово сви су бивши напредњаци уз још по неку чланску карту, а сада љути опозиционари. Проблем је што стварају атмосферу у којој нико није безбедан и у томе чак имају подршку неких медија. Ја сам навикао на ту врсту прогона, једно време сам мислио да их све тужим јер су ми ударали и на породицу, али онда сам схватио да је живот превише кратак да бих трошио време на тако безначајне ликове. Схватио сам и да је најефикасније борити се против њих радом и резултатима
и показало се као исправно до сада. Што ме више мрзе и говоре неистине о мени, то ме више мотивишу. Та организована хајка неће престати и ја сам на њу спреман, свакако се нећу сакрити. Али медији морају бити заштићени од те врсте бахатости. Могу да критикују ваш рад, али не и да вам цртају мете и хушкају друге против вас.

Да ли вам недостаје опозиција у парламенту, како бисте упоредили овај сазив са претходним?

Овај сазив је свакако много ефикаснији, нема опструкције рада, провоцирања физичких сукоба и сличних тужних перформанса. Таква опозиција не недостаје, али недостаје размена ставова и мишљења. Међутим то није наша кривица,
већ добрим делом последица неразумне и инфантилне приче о бојкоту. Још на почетку бојкот кампање говорили смо какав ће епилог имати та идеја. Хтели су да бојкотом ескалирају протести на улици и да додју до неке критичне тачке, међутим та процена показала се као фијаско. После нису знали како да признају да су погрешили. Но добро, ускоро ћемо имати нове изборе, па нека сада мало уче и из својих грешака.
А чачанска опозиција је сама себе уништила на жалост или срећу. Има пар бивших напредњака који нису у СНС добили шта су хтели и можда још пар опција које су у нивоу цензуса. Јако је тешко бити опозиција власти која у град довлачи озбиљне инвестиције, поготово када је у питању град попут Чачка, који је деценијама био слепо црево и тринаесто прасе за власти у Београду. Ми смо то променили.

Опозиција вас критикује због како кажу недомаћинског трошења новца, јелка, бехатон на градској плажи, ограда у Булевару Вука Караџића. Двери су најавиле и кривичну пријаву против градоначелника?

Што се тиче јелке, за мене је лепа, свакако је другачија. Да ли је скупа то је релативна ствар обзиром да је користимо већ четврту годину и користићемо је у будуће. Да смо сваке године набављали нову сигурно би коштала више.
Градска плажа је предивна и вреди сваки уложени динар. Уосталом финансирана је средствима републике. Реконструкција Булевара је корисна, што се тиче тога да ли је леп то је субјективна ствар, рецимо да сам виђао и лепше булеваре, али и значајно скупље. Њихове критике су готово увек малициозне, у њима се омаловажава све добро што је урађено у претходних 5 година, слушамо тај наратив годинама и колико год се показало да је погрешно, опозиција неодустаје од тог начина политичке борбе. Али то је већ њихов проблем и јесте мало тужно шта је остало од странке која је пре само неколико година имала 20ак одборника. То је и показатељ како се брзо политиканством потроши поверење грађана.

Да ли ћете се вакцинисати против корона вируса и којом вакцином?

Да, хоћу, ако будем у могућности, обзиром на то да не спадам у угрожену категорију. Мада видели смо да се никад не зна ко може бити угрожен. Недавно смо остали без младог лекара који није боловао од било какве друге болести.
То су ненадокнадиви губици. Вакцина је цивилизацијско достигнуће које је спасило стотине милиона живота. Пре мало више од 100 година читаве породице су умирале од туберкулозе. Некима попут Чика Јове Змаја преминула су сва деца и супруга, јер у то време није било вакцине која би спасила његове Ђулиће. Уосталом ми смо већ 10 месеци сведоци како изгледа живот без вакцине. Ја увек бирам да верујем у науку. Нисам размишљао о томе чијом вакцином бих се пре вакцинисао. Свака вакцина коју одобри Агенција за лекове Србије за мене ће бити прихватљива.


ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


parezanovic cacak upravno mesto intervju

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.794.710 посета
Тренутно на сајту: 254 посетилац(a)