Златибор највеће градилиште у Србији 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Златибор највеће градилиште у Србији
Trenutno na sajtu: 291       |       Podeli:
22.12.2014 | 0 коментар(а)



Општина Чајетина прошле године издала је највише грађевинских дозвола у Србији - 98, док ће до краја

ове године бити издато 100 дозвола за градњу углавном на Златибору, изјавио је за Танјуг председник општине, Милан Стаматовић.

Он истиче да општина Чајетина већ пет година бележи инвестициони раст захваљујући добро припремљеној планској документацији и развијеној инфраструктури.

"Граде се објекти различитих намена од пословних, производних до апартмана и хотела на Златибору. Последњих година појављују се и страни инвеститори из Русије и Грчке што је за нас изузетно значајано с обзиром на то да се српско тржиште сужава због економске кризе”, истиче Стаматовић.

Он се нада се ова слика неће променити применом измена Закона о планирању и изградњи.

“Нове уредбе су појединим деловима добре и иду на руку инвеститорима, али није добро што се држава меша у надлежности локалне самоуправе и без плана и програма доноси нека ограничења која нису иста за све. Не може се инфраструктура на Златибору у брдскопланинском подручју градити исто као у равничарском, на приступачнијем терену”, истиче Стаматовић.

Општина Чајетина предњачи и по ефикасности издавања грађевинских дозвола. Уколико инвеститор преда комплетну документацију за један дан може добити дозволу за изградњу мањег стамбеног објекта, а за три дана за веће објекте.

“Наше одлуке су јасне и када је реч о цени грађевинских дозвола. Дајемо одређене попусте и повољности за изградњу хотела и производних погона који ће запослити локално становништво, док су дозволе за комерцијалне објекте знатно скупље. Иако смо најскупљи у Србији по висини накнаде за грађевинско земљиште инвеститори то поштују јер хоће да имају јасну слику шта добијају за оно што плаћају”, каже Стаматовић.

Општина Чајетина је по приходима од накнаде за грађевинско земљиште најуспешнија у Србији, каже Стаматовић. У чајетински буџет се на овај начин слије 31 одсто буџетских средстава намењених развоју инфраструктуре, док је просек наплате накнаде у Србији 1,40 одсто.

На последњој седници Скупштине општине одброрници су донели одлуку да се висина накнаде за уређење грађевинског земљишта увећа за 20 одсто од 1. јануара наредне године.

“Дозволе у општини Чајетина се добијају на основу планова који су прецизно урађени са познатим коефицијентима, степеном заузетости грађевинске парцеле, зна се висина надокнаде за грађевинско земљиште и ко су власници земље. Због тога се на Златибору гради више него у целој Србији”, закључује Стаматовић.

Извор - Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


  https://www.youtube.com/watch?v=6CHAVm4kmDM

















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.173.405 посета
Тренутно на сајту: 290 посетилац(a)