Потврђена апсолутна безбедност бране у Мајдану 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Потврђена апсолутна безбедност бране у Мајдану
Trenutno na sajtu: 368       |       Podeli:
26.10.2019 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - На недавно одржаној редовној седници Скупштине општине Горњи Милановац постављено је питање безбедности бране

на јаловишту Рудника олова и цинка у Мајдану, што је био повод да општинско руководство, на челу са председником општине Дејаном Ковачевићем, обиђе спорну брану.

Приликом посете, председник Ковачевић је истакао да је нема разлога за панику, да је брана безбедна, као и да компанија „Контанго“ издваја велика средства за безбедност, надоградњу и друге сегменте овог објекта.

„Желим да се захвалим Дарку што нам је омогућио посету брани, иако је то неуобичајено. Посету сам иницирао јер сам много више од осталих упућен у дешавања на брани, као и да се не би причало за скупштинском говорницом, већ да се сви на терену уверимо каква је овде ситуација. Ми у локалној самоуправи знамо колико компанија „Контанго“ улаже у безбедност, надоградњу и друге сегменте рада овог објекта. Канцеларија за заштиту животне средине управо израђује један елаборат, ми смо дали зелено светло за План детаљне регулације и све што се на овом простору складишти нема никаквог штетног утицаја на животну средину. Значајно је рећи да Милановац има велики интерес да овај рудник ради, око 500 запослених и просечна плата од око 65.000 динара су добри показатељи за нашу општину. Такође, општини се један део не тако малог новца враћа и од рудне ренте. Обавеза ове фирме је да по завршетку експлоатације уради рекултивацију. Грађани општине Горњи Милановац немају разлога за бригу, брана је потпуно безбедна“, изјавио је председник Ковачевић и додао да је овај рудник показао безбедност још 2014. године, и да није било бране на руднику, пола Милановца би било под водом.

Дарко Вукобратовић, власник компаније „Контанго“ нагласио је да нема никаквог разлога за забринутост грађана општине Горњи Милановац безбедношћу бране, јер брана поседује све потребне дозволе належних државних институција, а у последњих пет година у њену безбедност је уложено више од 35 милиона динара.

„Не само да овај објекат спречава одлив јаловине, он је и акумулација свих других подземних вода са планине Рудник, које би у случају непостојања овог објекта у случају повећаних киша и поплава заштитиле Горњи Милановац. Нема никаквих разлога за забринутост грађана Горњег Милановца, јер од 2004. од приватизације ми о овом објекту водимо рачуна као изузетно значајном. Само у последњих пет година у овај објекат смо уложили 35 милиона динара. Убеђујем вас и уверавам да је ово најбоље јаловиште и најбоља брана од свих рудника, не само у Републици Србији него и у региону. Једино што брану може да угрози је истовремени катастрофални земљотрес и хиљадугодишње кише“, рекао је господин Вукобратовић и додао да брана јаловишта на Мајдану има употребну дозволу и под сталним је надзором бројних комисија из Министарства рударства и енергетике, Министарства пољопривреде, Министарства заштите животне средине, као и Сектора за ванредне ситуације Мупа Републике Србије и општинског Штаба за ванредне ситуације општине Горњи Милановац.
Менаџер флотације у погону за прераду руде Милован Николић такође је у потпуности потврдио безбедност бране.

„Енергопројект је 1983/84. урадио нов пројекат и брана је од тад 18 метара подигнута. Дијафрагма бране је од пластичног бетона, флексибилна је, сваки енормни пораст воде у цевима се проверава и контролише“, изјавио је Николић и додао да нема никаквих бојазни од оштећења бране.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.900.621 посета
Тренутно на сајту: 368 посетилац(a)